Članak

Memić i ostali: Strijeljanje muškaraca

16. Decembra 2011.00:00
Na suđenju šestorici bivših pripadnika Armije BiH (ABiH), svjedokinja Tužilaštva BiH je ispričala da su 16. aprila 1993. godine u selu Trusina (općina Konjic) ubijeni njen suprug i nekoliko članova šire porodice.

This post is also available in: English

Mara Drljo prisjetila se da su je vojnici ABiH 16. aprila 1993. godine, skupa sa ostalim ženama i djecom iz sela Trusina, “potjerali iza jedne kuće”, dok su muškarce iz sela strijeljali. Među ubijenim muškarcima, prema iskazu svjedokinje, bio je i njen suprug Franjo.

Svjedokinja je istaknula da nije vidjela strijeljanje, ali da je kasnije vidjela tijela ubijenih. Drljo je dodala da su žene, nakon strijeljanja muškaraca, nosile oružje prema selu Gostovići, te da su narednog dana napustile Trusinu.   

“Puške smo nosile na njihovu stražu, gore prema Gostovićima. Prenoćile smo u kući Bosiljke Krešo i sutradan smo razmjenjene u Kostajnici” , kazala je svjedokinja Drljo.

Svjedokinja se prisjetila pojedinih nadimaka vojnika koji su napali Trusinu. “Zvali su se nekim imenima kao što je ‘Struja’ i ‘Mrav’”, rekla je Drljo.

Za ubistva 18 civila i četiri pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO) počinjena u selu Trusina 16. aprila 1993. godine, Tužilaštvo BiH tereti Mensura Memića, Dževada Salčina zvanog Struja, Senada Hakalovića, Nedžada Hodžića, Nihada Bojadžića i Zulfikara Ališpagu.

U optužnici stoji da su Memić, Salčin i Hodžić, bivši pripadnici Specijalnog odreda “Zulfikar” pri Štabu Vrhovne komande ABiH, i Hakalović, nekadašnji pripadnik 45. brigade “Neretvica” ABiH, učestvovali u napadu na Trusinu i ubistvima civila i ratnih zarobljenika.

Napadom je, kako se navodi u optužnici, rukovodio Bojadžić, tadašnji zamjenik komandanta odreda “Zulfikar”. Optuženi Ališpago, bivši komandant istog odreda, tereti se što nije kaznio vojnike koji su učestvovali u strijeljanju.

Tokom unakrsnog ispitivanja, svjedokinja Drljo se složila sa optuženim Salčinom da je jedan vojnik spasio četrnaestogodišnjeg dječaka koji se zvao Dragan, te da je uveo žene i djecu u jednu kuću kada je počela da pada kiša. 

“Taj vojnik je ostao sa vama, ušao sa vama u kuću, stalno bio na vratima, dao vam upaljač da zapalite vatru (…). Ja sam Struja, vjerujte da nisam znao šta će se desiti”, kazao je optuženi Salčin, a svjedokinja se složila s njim.    

Drljo se složila sa Salčinom da ih taj vojnik nije dirao i da im nije rekao ništa ružno. “Ovo mi je trebalo, ovo je moja izjava kod Tužilaštva”, rekao je optuženi Salčin nakon što je unakrsno ispitao svjedokinju.

Svjedokinja Drljo se prisjetila i da je među vojnicima koji su bili u crnim i maskirnim uniformama prepoznala sina Zaima Hakalovića. “Prepoznala sam ga po ocu, šta je on radio, ja ne znam. Zaim je imao trojicu ili četvoricu sinova, ja im ne znam imena”, kazala je Drljo.

Odbrane optuženih Hakalovića, Hodžića, Bojadžića i Ališpage svjedokinju Drljo će unakrsno ispitati 19. decembra ove godine.  

A.S.

This post is also available in: English