Članak

Mikulić: Strah od optuženog

7. Decembra 2011.11:37
Na suđenju za zločine u logoru Dretelj (općina Čapljina), svjedok Državnog tužilaštva je izjavio da su zatočenici imali strah od optuženog Dražena Mikulića jer se isticao po agresivnosti.

This post is also available in: English

Mirhet Đuherić, koji je u logor Dretelj doveden 1. jula 1993. godine, prisjetio se kako je optuženi Mikulić s još nekoliko pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO) tukao zarobljenika Envera Grebovića.

“Vidio sam kako su ga udarali. Padao je u nesvijest, a oni su ga šamarali i polijevali i tako mu vraćali svijest. Sav je bio krvav. Bio je prebijen za nevjerovati. Dražen je u tome bio najizraženiji. Znam da mu se napio krvi. Rekao je: ‘Napio sam se balijske krvi’”, kazao je Đuherić.

Državno tužilaštvo tereti Mikulića da je od početka jula do kraja augusta 1993. godine, kao pripadnik Vojne policije Hrvatskog vijeća obrane (HVO), nečovječno postupao prema zatvorenim civilima u Dretelju (općina Čapljina).

U optužnici se navodi da je Mikulić, sâm ili s drugim osobama, u više navrata sudjelovao u mučenjima zarobljenika na izrazito okrutan, svirep i ponižavajući način, čime su civilima nanošene teške tjelesne i duševne povrede, koje su rezultirale i smrću.

Svjedok Đuherić je tokom svjedočenja rekao i da se dobro sjeća i događaja kada je njemu i još dvojici zarobljenika optuženi Mikulić rekao da prebiju trojicu zatočenika.

“Ova druga dvojica su ih tukli, a ja sam rekao da to ne mogu jer su moji ljudi. Ružno je bilo da te neko natjera da biješ svoje ljude”, kazao je svjedok, dodavši da njega optuženi nije tukao.

Đuherić je posvjedočio da je u Dretelju proveo oko dva i po mjeseca, nakon čega je prebačen u logor Gabela, gdje je ostao manje od mjesec dana.

Hasan Šoše, drugi svjedok Državnog tužilaštva na ovom ročištu, rekao je da nije vidio da je Mikulić tukao zarobljenike, ali da je od drugih logoraša čuo kako se jednom zarobljeniku napio krvi, nazvavši te priče “mahalskim”.

Šoše je dodao da je u logor Dretelj doveden 1. jula 1993. godine, da bi nakon nekoliko mjeseci bio prebačen u logor Gabela, gdje je proveo oko dva mjeseca. Rekao je da u Dretelju nije bio maltretiran.

Nastavak suđenja zakazan je za 13. decembar ove godine, kada će iskaz dati dva nova svjedoka Tužilaštva BiH.

Povezani članci

Amer Jahić


This post is also available in: English