Članak

Kornjača i ostali: Odvođenje supruga

5. Decembra 2011.00:00
Na suđenju trojici optuženih za zločine u Čajniču, svjedokinja Državnog tužilaštva prisjetila se kako su joj komšije srpske nacionalnosti odveli muža u maju 1992. godine, te da ga nikada poslije nije vidjela.

This post is also available in: English

Nafija Pirija ispričala je da je aprilu 1992. godine živjela u selu Bezujno u blizini Čajniča sa suprugom Izetom i dvoje maloljetne djece. Svjedokinja je rekla da je situacija u blizini Čajniča postala “napeta”.

“Krajem aprila 1992. godine kod kuće smo čuli da kamioni dolaze u brdo iznad sela. Tamo su, pored kuća pravoslavnih, Srbi iz Čajniča došli i dovezli naoružanje”, prisjetila se Pirija.

Prema kazivanju svjedokinje Pirije, u njenu kuću su 6. maja 1992. godine došla dvojica komšija srpske nacionalnosti u maskirnim uniformama i zatražili od njenog muža da preda oružje, što je on i učinio.

“Narednog dana – to nikada neću zaboraviti – ispred kuće su došli s puškama trojica u uniformama. Rekla sam mužu da bježi, ali je odbio. Strpali su ga u auto. Ja sam htjela s njim, ali mi nisu dali. Djeca su plakala i molila da im puste oca, ali su oni samo rekli da je tako naređeno. Odvezli su se, a ja sam pala u nesvijest”, kazala je Pirija, dodavši da je tada posljednji put vidjela supruga.

Tužilaštvo BiH tereti Miluna Kornjaču, Milorada Živkovića i Duška Tadića, za progon Bošnjaka s područja Čajniča, te ubistva civila u tom gradu. U optužnici stoji da je Kornjača bio komandant paravojne jedinice “Plavi orlovi”, čiji je član bio optuženi Tadić, dok je Živković nekadašnji načelnik Stanice javne bezbjednosti (SJB) u Čajniču.

Svjedokinja Pirija je rekla da se, nakon odvođenja njenog supruga Izeta, “iz straha” nekoliko sedmica krila s djecom u obližnjim šumama, poslije čega je, krajem maja ili početkom juna 1992. godine, prešla na teritoriju Goražda s komšijama bošnjačke nacionalnosti.

Tokom unakrsnog ispitivanja Pirija je kazala da poznaje optuženog Kornjaču otprije rata, ali da joj nisu poznati Živković i Tadić. Pirija je rekla da nijednog od optuženih nije viđala tokom 1992. godine.

Suđenja Kornjači te Živkoviću i Tadiću vode se odvojeno pred Državnim sudom, ali se, zbog ekonomičnosti postupaka, na istom ročištu saslušavaju zajednički svjedoci.

Naredno ročište zakazano je za 12. decembar ove godine.

D.Dž.

Povezani članci

This post is also available in: English