Članak

Dronjak: Završen dokazni postupak Optužbe

24. Novembra 2011.13:07
Džemila Begović, tužiteljica Tužilaštva BiH, pored ostale dokumentacije prezentovala je Sudu BiH i 41 smrtni list za ljude koji su, prema tvrdnjama Optužbe, bili zatočeni u logoru Kamenica.

This post is also available in: English

“Prezentujem i dokumentaciju o ekshumaciji posmrtnih ostataka iz jame Golubnjača, te 15 DNK izvještaja”, kazala je Begović.

Na suđenju Ratku Dronjku, optuženom za zločine u Drvaru, Državno tužilaštvo uložilo je veći broj materijalnih dokaza o smrti i nestancima zatočenika iz logora Kamenica (općina Drvar).

Tužiteljica je prezentovala i u spis uložila dokaze o nestanku nekoliko osoba, zapisnike o prepoznavanju i primopredaji tijela porodici.

“Ulažem i medicinske dokaze o liječenju i invaliditetu nekoliko osoba koje su, prema tvrdnjama Tužilaštva BiH, bile zatočene u logoru Kamenica”, kazala je Begović.

Ratko Dronjak je optužen da je, kao upravnik zatočeničkih objekata u općini Drvar, od maja 1992. do kraja 1995. godine učestvovao u uspostavljanju i održavanju sistema kažnjavanja i zlostavljanja u Osnovnoj školi “Slavko Rodić” i logoru Kamenica.

Zatočeni civili i ratni zarobljenici, kako je navedeno u optužnici, bili su izloženi svakodnevnom mučenju, premlaćivanju, ubijanju, nečovječnom postupanju i prisiljavanju na prinudni rad.

Tužiteljica Begović je u spis je uložila i crtež masovne grobnice Golubnjača, te video i foto dokumetaciju u vezi sa ovom masovnom grobnicom.

“Ulažemo i popis zarobljenih i razmijenjenih osoba za koje Tužilaštvo tvrdi da su bile u logoru Kamenica”, kazala je Begović

Slobodan Perić, branilac optuženog Dronjka, na nekoliko dokaza uložio je prigovor relevantnosti i autentičnosti.

“Što se tiče upisanih u matične knjige umrlih, Odbrana tvrdi da polovina ovih ljudi nikada nije bila u logoru Kamenica”, kazao je Perić.

Nastavak suđenja zakazan je za 8. decembar ove godine.

 

Albina Sorguč


This post is also available in: English