Članak

Muderizović i Avdović: Zatraženo produženje pritvora

17. Novembra 2011.00:00
Državno tužilaštvo zatražilo je od Suda BiH da produži pritvor za Besima Muderizovića i Ramiza Avdovića, koji se sumnjiče za zločine u kasarni “Viktor Bubanj” u Sarajevu.

This post is also available in: English

Branioci osumnjičenih Muderizovića i Avdovića su zatražili njihovo puštanje na slobodu, a Sud BiH će odluku donijeti naknadno.

Dževad Muratbegović, tužilac Tužilaštva BiH, u obrazloženju prijedloga za produženje pritvora je naveo da bi Muderizović i Avdović, boraveći na slobodi, mogli uticati na svjedoke i druge osumnjičene, te da bi moglo doći do narušavanja javnog reda i mira.

Prema Muratbegoviću, Agencija za istrage i zaštitu (SIPA) došla je do saznanja da je osumnjičeni Muderizović prije nekoliko mjeseci dolazio u Istočno Sarajevo i raspitivao se za osobe koje su bile zatvorene u vojnom zatvoru u kasarni “Viktor Bubanj”.

SIPA je također došla do saznanja, kako je rekao tužilac, da je i osumnjičeni Avdović dolazio u Istočno Sarajevo, te molio jednu osobu da kaže kako on nije učestvovao u zlostavljanju zatvorenika.

“Tražim da se osumnjičenima produži pritvor u trajanju od dva mjeseca. U tom periodu bi trebala biti okončana istraga”, rekao tužilac Muratbegović.

Odbrane osumnjičenih zatražile su od Suda BiH da ne prihvati prijedlog za produženje pritvora navodeći da su razlozi tužioca paušalni i bez argumentacije.

Emir Kapidžić, branilac osumnjičenog Muderizovića, rekao je da su argumenti Tužilaštva BiH nepouzdani, te je Sudu BiH predložio puštanje Muderizovića na slobodu, ali da mu se izrekne kućni pritvor, kao i svakodnevno javljanje u policijsku stanicu.

Osumnjičeni Avdović je izjavio da se “kune u sve svoje da se nije sastao sa svjedocima”, kao i da nije bio komandir straže, već obični stražar.

Mirza Kovač, Avdovićev branilac, predložio je da se njegov branjenik pusti na slobodu, te da mu se odredi kućni pritvor i zabrana sastanaka s “bilo kakvim licima osim s porodicom”.

Muderizović i Avdović su uhapšeni 20. oktobra ove godine, od kada se nalaze u pritvoru.

A.J.

This post is also available in: English