Članak

Memić i ostali: Pogled na mrtva tijela

14. Novembra 2011.14:31
Svjedokinja Tužilaštva BiH na suđenju šestorici bivših pripadnika Armije BiH (ABiH) je rekla da je, s drugim mještanima sela Trusina, po naređenju vojnika, gledala mrtva tijela muškaraca nakon što su strijeljani.

This post is also available in: English

Jela Ljubić je tokom svjedočenja kazala da se 16. aprila 1993. godine, sa ženama i djecom iz sela Trusina (općina Konjic), nalazila u blizini mjesta strijeljanja muškaraca u zaseoku Gaj, ali da sama ubistva nije vidjela.

“Čuli su se pucnji, rafali. Pobili su ih, pa su nas vojnici odveli da to vidimo. Vidjeli smo tijela ubijenih, grozno smo se osjećali”, prisjetila se svjedokinja Ljubić.

Ljubić je trebala svjedočiti pod pseudonimom H, ali je, noć prije davanja iskaza, Vesni Budimir, tužiteljici Tužilaštva BiH, rekla da odustaje od zaštite identiteta, što je Sudsko vijeće prihvatilo.

Za ubistva 18 civila i četiri pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO) počinjena u selu Trusina 16. aprila 1993. godine terete se Mensur Memić, Nedžad Hodžić, Nihad Bojadžić, Dževad Salčin, Senad Hakalović i Zulfikar Ališpago.

U optužnici stoji da su Memić, Salčin i Hodžić, bivši pripadnici Specijalnog odreda za posebne namjene “Zulfikar” pri Štabu Vrhovne komande ABiH, i Hakalović, nekadašnji pripadnik 45. brdske brigade “Neretvica”, učestvovali u napadu na Trusinu i ubistvima civila i ratnih zarobljenika.

Napadom je, kako se navodi u optužnici, rukovodio Bojadžić, tadašnji zamjenik komandanta odreda “Zulfikar”. Optuženi Ališpago, bivši komandant istog odreda, tereti se što nije kaznio vojnike koji su učestvovali u strijeljanju.

Svjedokinja Ljubić je kazala da je ujutro 16. aprila 1993. otišla u kuću sestre s dvoje maloljetne djece jer je čula pucnjavu, zbog čega je bila u strahu. Njen suprug Stipe, kako je rekla, u jutarnjim satima je otišao na položaj iznad Trusine.

Prema iskazu svjedokinje, u kuću njene sestre su ubrzo ušli njoj nepoznati vojnici, osim jednog, kojeg je prepoznala kao “Zaimovog sina”, te je u sudnici pokazala na optuženog Senada Hakalovića. Dok je nekoliko vojnika pretresalo kuću, “Zaimov sin” je, kako je rekla svjedokinja, bio na kauču.

Ljubić je kazala da je nekoliko žena s djecom, po naređenju vojnika, otišlo u zaselak Gaj, gdje su smješteni u jednu kuću, kod koje se kasnije desilo strijeljanje.

“Rekli su da će zapaliti kuću i pobiti nas. Između sebe su se prepirali hoće li nas pobiti. Jedni su bili za, a drugi protiv”, kazala je svjedokinja, dodavši da nije poznavala te vojnike.

Na mjestu gdje su bili postrojeni muškarci Ljubić, kako je rekla, nije vidjela svog supruga. Kazala je da je ubrzo saznala da je on ubijen u njihovoj kući zajedno sa još jednim mještaninom.

Svjedokinja je kazala da je, osim strijeljanih muškaraca, u Trusini na ulici vidjela tijela trojice starijih muškaraca.

Ova svjedokinja će sa davanjem iskaza nastaviti 28. novembra 2011. godine.

Amer Jahić


This post is also available in: English