Članak

Mikulić: Premlaćivanje u logoru

9. Novembra 2011.11:29
Prvi svjedok Državnog tužilaštva na suđenju Draženu Mikuliću, optuženom za zločine u logoru Dretelj (općina Čapljina), rekao je da je optuženi premlaćivao i zlostavljao zarobljenika Envera Grebovića.

This post is also available in: English

Almir Dedić kazao je da je u logor Dretelj doveden 1. jula 1993. godine, nakon što je uhapšen u svojoj kući u mjestu Višići (općina Čapljina).

Dedić je rekao da je krajem jula ili početkom augusta 1993. gledao premlaćivanje i maltretiranje zarobljenika Grebovića ispred logora, u kojem su učestvovali optuženi Mikulić i još dvije osobe.

“Tukli su ga svim i svačim – kundakom, nogama. Tukli su ga po glavi, leđima i trbuhu. Bio je sav krvav. Mikulić ga je zarezao razbijenom bocom i rekao: ‘Vidi kako pijem balijsku krv’. Dao mu je da pojede zapaljenu cigaretu”, rekao je svjedok Dedić.

Svjedok je kazao da ne zna kako izgleda optuženi Mikulić, te ga u sudnici nije prepoznao, ali se prisjetio njegovog predstavljanja u logoru Dretelj kada je izveo zarobljenika Grebovića.

“Rekao je: ‘Ja sam Dražen Mikulić, bojovnik HVO-a. To ime i prezime ću uvijek pamtiti’”, kazao je Dedić.

Državno tužilaštvo tereti Mikulića da je od početka jula do kraja augusta 1993. godine, kao pripadnik Vojne policije HVO-a, nečovječno postupao prema zatvorenim civilima u Dretelju (općina Čapljina).

U optužnici se navodi da je Mikulić, sâm ili s drugim osobama, u više navrata sudjelovao u mučenjima zarobljenika na izrazito okrutan, svirep i ponižavajući način, čime su civilima nanošene teške tjelesne i duševne povrede, koje su rezultirale i smrću.

Hamzo Tabaković, drugi svjedok Državnog tužilaštva, doveden je u Dretelj u julu 1993. godine i također je prisustvovao izvođenju i premlaćivanju zarobljenika Envera Grebovića ispred logora.

“Dražen Mikulić i dvojica nepoznatih su ga tukla. Bio je sav krvav i modar”, rekao je Tabaković, dodavši da je samo jedanput vidio da je optuženi pesnicom udario Grebovića.

Svjedok Tabaković kazao je da je tokom istrage dao izjavu Agenciji za istrage i zaštitu (SIPA), kada je rekao da je Grebovića pretukao Darijo ili Marijo Mikulić, ali da je od istražitelja saznao da se radi o Draženu Mikuliću.

Prije saslušanja prva dva svjedoka, Tužilaštvo BiH i Odbrana optuženog iznijeli su uvodne riječi. Tužiteljica Remzija Smailagić je kazala kako će dokazati da je optuženi Mikulić počinio krivično djelo, dok je Davor Martinović, branilac optuženog, rekao da Mikulić nije počinio krivično djelo koje mu se stavlja na teret.

Nastavak suđenja zakazan je za 29. novembar ove godine.

Povezani članci

Amer Jahić


This post is also available in: English