Članak

Muderizović i Avdović: U istrazi još 25 osumnjičenih

21. Oktobra 2011.00:00
Sud BiH odredio je pritvor Besimu Muderizoviću i Ramizu Avdoviću, osumnjičenima za zločine u Sarajevu, uz obrazloženje da bi na slobodi mogli uticati na svjedoke i saučesnike, te da bi moglo doći do narušavanja javnog reda i mira.

This post is also available in: English

Tužilac Dževad Muratbegović je rekao da postoji osnovana sumnja da su osumnjičeni 1992. godine počinili krivična djela u vojnom zatvoru smještenom u bivšoj kasarni “Viktor Bubanj”. Osnovanu sumnju tužilac zasniva na materijalnim dokazima i iskazima više od 40 saslušanih svjedoka.

“Smatramo da će osumnjičeni boravkom na slobodi ometati krivični postupak uticajem na svjedoke i ostvarivati kontakt sa drugim osumnjičenim u istrazi koja se vodi protiv Kerima Lučarevića i drugih”, kazao je Muratbegović.

Lučarević je, prema riječima tužioca, bio komandant vojne policije Teritorijalne odbrane Republike BiH (TO RBiH).

Muratbegović je istakao da su pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) došli do saznanja da su proteklih mjeseci Muderizović i Avdović boravili na području Istočnog Sarajeva u pokušaju da nagovore bivše zatočenike da ne svjedoče protiv njih.

Prema riječima tužioca, u nekadašnjem vojnom zatvoru bilo je nezakonito zatočeno više od 150 srpskih civila, gdje su premlaćivani i odvođeni na prinude radove, a u tim uslovima više njih je preminulo.

Odbrane Muderizovića i Avdovića usprotivile su se određivanju pritvora, ističući da se dokazi Tužilaštva, kao i izjave svjedoka u najvećoj mjeri ne odnose na inkriminacije protiv osumnjičenih.

Branioci su takođe negirali navode tužioca da su osumnjičeni pokušali da kontaktiraju oštećene, kao i tvrdnje da je Muderizović bio upravnik vojnog zatvora, a Avdović komandir straže.

“Nerazumljivi su navodi za kontakte sa drugim osumnjičenim. Svi oni žive u Sarajevu i bili su u prilici od 1992. godine da razgovaraju. Iz prijedloga je vidljivo da se istraga vodi protiv još 25 osumnjičenih. I sad svi oni mogu kontaktirati među sobom, a samo ne smije Muderizović”, rekao je Emir Kapidžić, branilac osumnjičenog Muderizovića.

Mirza Kovač, Avdovićev advokat, kazao je da njegov branjenik nije bio ni na kakvoj funkciji i da je bio običan stražar.

“Vidimo da ima jako puno ljudi na slobodi. Svi mi koji smo bili u Sarajevu znamo ko je hapsio i ko je dovodio u zatvor. Sramotno je da ovdje ne sjede neki drugi ljudi”, rekao je Kovač.

                                                                                                                                                                 M.T.

This post is also available in: English