Članak

Kos i ostali: Grobnice oko Srebrenice

12. Oktobra 2011.13:00
Na suđenju optuženima za genocid u Srebrenici, kao svjedok Tužilaštva BiH iskaz je dao Dean Manning, koji je pred Sudom BiH potvrdio da su ostaci tijela pronađeni u grobnicama oko Srebrenice ukazivali na to da su muškarci ubijeni kao zarobljenici, a ne u borbama.

This post is also available in: English

Dean Manning, bivši istražitelj Tužilaštva u Haagu, kazao je da je nakon rata učestvovao u ekshumacijama tijela iz grobnica oko Srebrenice. Manning je tokom svjedočenja kazao da je učestvovao u radu na pet izvještaja u vezi sa rezultatima ekshumacija koje je Tužilaštvo u Haagu radilo od 1996. do 2007. godine.

Manning je na ovom ročištu kazao da je izvještaj koji se odnosi na ekshumaciju grobnice koja je povezana sa ubistvima na Ekonomiji Branjevo učinjena 1996. godine.

“Iz izvještaja se vidi da je ovo mjesto definitivno bilo stratište, odnosno da su zarobljenici ovdje dovedeni i pogubljeni”, objasnio je Manning, potvrdivši da su svi ubijeni sa Branjeva prvi put pokopani u grobnicu udaljenu samo nekoliko metara.

Tužilaštvo BiH tereti Franca Kosa, Stanka Kojića, Vlastimira Golijana i Zorana Goronju za genocid u Srebrenici, odnosno za učešće u ubistvima više od 800 muškaraca i dječaka u julu 1995. godine na Vojnoj ekonomiji Branjevo.

Prema optužnici, Kos je bio komandir Prvog voda Desetog diverzantskog odreda Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS), a Kojić, Golijan i Goronja pripadnici istog odreda, te su svi zajedno strijeljali zarobljenike, od kojih su neki imali poveze na rukama i očima.

U nastavku svjedočenja Manning je kazao da je primarna grobnica na Branjevu prekopana 1995. godine, te da je dio posmrtnih ostataka premješten u sekundarnu grobnicu koja se nalazila na Čančarskom putu u okolini Bratunca.

“Ono što je zanimljivo jeste da su tijela u primarnoj grobnici bila u istom stanju, što znači da su svi na isti način ubijeni. Imali su poveze na rukama i očima, a oni koji to nisu imali, kod njih su pronađene prostrjelne rane glave”, prisjetio se Manning.

Tokom unakrsnog ispitivanja Manning je Odbranama optuženih potvrdio da su u grobnicama na Čančarskom putu, kao i u grobnici na Branjevu, pronađeni posmrtni ostaci muškaraca i dječaka koji su bili mlađi od 18 godina.

“Sjećam se da su u grobnici na Branjevu pronađeni posmrtni ostaci i muškaraca i dječaka. Ja se sjećam da sam lično pronašao tijelo dječaka, i ukoliko mi ne vjerujete, za to postoje dokazi i u obdukcijskim izvještajima, ali i kroz DNK analizu”, zaključio je Manning.

Nastavak suđenja, kada će Odbrana prvooptuženog ispitati dva svjedoka, zakazan je za 14. oktobar ove godine.

Dragana Erjavec


This post is also available in: English