Članak

Počelo obnovljeno suđenje za zločine u Krajini

12. Februara 2014.00:00
Čitanjem optužnice i iznošenjem uvodnih riječi počelo je obnovljeno suđenje Mehuri Selimoviću, Adilu Ružniću i Emiru Mustafiću, optuženima za zločine u Krajini.

This post is also available in: English

“Tužilaštvo će dokazati da su Selimović, Ružnić i Mustafić počinili krivično djelo koje im se stavlja na teret”, rekla je tužiteljica Gordana Tadić.

Na teret optuženima je stavljeno da su omogućili i sami učestvovali u fizičkom i psihičkom zlostavljanju zatočenih lica u centru “Luke” u Bihaću, autoservisu “Rad” u Cazinu, kasarni “Adil Bešić” i prostorijama hotela “Park” u Bihaću.

Optužnica tereti Selimovića i Mustafića za zločine protiv civilnog stanovništva i ratnih zarobljenika, a Ružnića za zločin protiv ratnih zarobljenika.  

Prema optužnici, Selimović  je bio referent za kontraobavještajne poslove Petog korpusa Armije Bosne i Hercegovine (ABiH), Ružnić referent operativac, a Mustafić vojni policajac.

Na pitanje Redžiba Begića, predsjedavajućeg Apelacionog vijeća, da li “istrajava da se optuženima sudi po Krivičnom zakonu BiH (KZ BiH)”, tužiteljica je kazala da “Tužilaštvo ostaje kod pravne kvalifikacije”.

Odbrana je navela da je primjena Krivičnog zakona Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije (KZ SFRJ) povoljnija za optužene. 

“To što je uradio moj branjenik predstavlja moralni gest, jer su svi ostali živi. Imali su odgovarajući tretman. Ono što je u duševnom smislu pogodilo te zarobljenike jeste izvan sadržaja optužnice. Najveću štetu su zarobljenici pretrpjeli prilikom zarobljavanja”, rekao je Asim Crnalić, branilac optuženog Selimovića.

Alaga Bajramović i Hasan Veladžić, branioci Ružnića odnosno Mustafića, najavili su da će kroz dokaze Optužbe i Odbrane uvjeriti Vijeće da njihovi branjenici nisu počinili djelo za koje su optuženi.

Nakon uvodnih riječi, u sudnici je emitovan snimak svjedočenja nekadašnjeg pripadnika Vojske Republike Srpske (VRS) Neđe Krndije, koji je iskaz pred prvostepenim vijećem dao 26. augusta 2009. godine.

Apelaciono vijeće Suda BiH je 6. decembra 2013. ukinulo osuđujući dio prvostepene presude kojom su Selimović, Ružnić i Mustafić osuđeni na ukupno 25 godina zatvora zbog ratnog zločina počinjenog u Krajini.

Prvostepenom presudom, koja je donesena 17. septembra 2012., Selimović i Ružnić su osuđeni na po osam godina, dok je Mustafić dobio devet godina zatvora.

Nastavak suđenja zakazan je za 19. februar, kada će biti nastavljeno preslušavanje ranije saslušanih svjedoka.

Albina Sorguč


This post is also available in: English