Članak

Macić: Dolazak do istine

4. Oktobra 2011.10:41
Pred Sudom BiH je održana statusna konferencija prije početka suđenja Miralemu Maciću, bivšem pripadniku rezervnog sastava Stanice javne bezbjednosti (SJB) Konjic, za zločine počinjene u maju 1992. godine.

This post is also available in: English

Sanja Jukić, tužiteljica Državnog tužilaštva, na statusnoj konferenciji je rekla da Optužba namjerava u narednom periodu ispitati 24 svjedoka, uključujući i vještaka, dok je Duško Tomić, branitelj optuženog, rekao da će Odbrana ispitati 25 svjedoka. Obje strane su kazale da im treba 15 dana za iznošenje svih dokaza.

Branitelj optuženog je rekao da namjerava ispitati “važne ljude iz političkih i vojnih krugova” grada Konjica.

“Štab Armije BiH (ABiH) i Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) BiH su u to vrijeme donijeli naredbu da se ne fotografiše mjesto Bradina, i tu je jasno kao dan da se htio prikriti zločin”, kazao je Tomić, dodavši da će Odbrana kao dokaz uvesti i dnevnik optuženog, u cilju “dolaska do istine”.

Macić se početkom septembra ove godine izjasnio da je kriv po jednoj tački optužnice, dok je ostale negirao.

Priznao je da je u maju 1992. godine iz kuće u mjestu Bradina (općina Konjic) izveo jedno civilno lice te ga, zajedno sa ostalim zarobljenicima srpske nacionalnosti, odveo na magistralni put, gdje mu je ispalio dva rafala u leđa, od čega je zarobljeni civil stradao.

Branitelj Tomić je istakao kako porodica optuženog, nakon njegovog priznanja krivice za prvu tačku optužnice, živi u psihozi i da imaju neprijatnosti.

“Smatram da porodica optuženog zbog priznanja zločina ne treba da snosi probleme i ta porodica se treba povremeno obići”, kazao je Tomić.

Macić se ostalim tačkama optužnice, koje je negirao, tereti da je nanosio snažne tjelesne i duševne boli civilima srpske nacionalnosti u mjestu Bradina prilikom njihovog zarobljavanja, te da je u junu 1992. godine, zajedno s drugim pripadnicima rezervnog sastava SJB-a Konjic, boravio u mjestu Sitnik (općina Konjic), gdje je ubio slabo pokretnog starca.

Optuženi je tražio od Sudskog vijeća da ga zbog njegovog zdravstvenog stanja prebace u pritvorsku jedinicu koja je bliža bolnici.

“Imam problema sa gušteračom i svakog momenta to može biti kobno, a četiri sata od moje pritvorske jedinice u Orašju do bolnice je puno”, kazao je optuženi.

Šaban Maksumić, predsjedavajući Sudskog vijeća, rekao je da će pokušati naći rješenje. “Male su šanse za osiguranje mjesta u pritvorskoj jedinici Suda BiH, ali vidjet ćemo mogućnosti u Istočnom Sarajevu ili Zenici”, dodao je Maksumić.

Suđenje Maciću će početi 19. oktobra ove godine čitanjem optužnice i izlaganjem uvodnih riječi.

Povezani članci

26. Oktobra 2011.

Macić: Optužbe svjedoka

20. Oktobra 2011.

Macić: Početak suđenja

Mirna Buljugić


This post is also available in: English