Članak

Gasal i ostali: Optužnica umjesto odlikovanja

28. Septembra 2011.11:30
Presuda trojici optuženih za zločine u Bugojnu biće izrečena 26. oktobra, odlučilo je Vijeće Suda BiH nakon što je okončano iznošenje završnih riječi na ovom suđenju koje je trajalo tri i po godine.

This post is also available in: English

“Imajući u vidu kompleksnost ovog predmeta i da je suđenje trajalo tri i po godine, kao i da se svi dokazi moraju prevesti na engleski jezik, termin izricanja presude je nešto kasniji”, rekao je Davorin Jukić, predsjedavajući Sudskog vijeća.

Prema zakonu, rok za objavljivanje presude je tri dana po okončanju glavnog pretresa. Završnu riječ na suđenju iznijela je Odbrana Senada Dautovića, koja je zatražila oslobađajuću presudu. Istaknuto je da je optuženi tokom rata sve dužnosti obavljao po zakonu.

“Vidi se da se radi o profesionalcu koji je sve preduzeo da zaštiti civile. Umjesto da bude nagrađen odlikovanjem, dobio je optužnicu”, rekao je branilac Refik Serdarević.

Branilac je naveo da je Dautović kao načelnik Stanice javne bezbjednosti (SJB) u Bugojnu učinio sve da ne dođe do sukoba između Armije BiH (ABiH) i Hrvatskog vijeća obrane (HVO), kao i da se stanje normalizuje kada je došlo do borbi.

“Pripadnici HVO-a predali su se mom branjeniku. Ljudi su imali povjerenja u njega… Bitno je istaći da se ovdje radi o zarobljenicima, a ne o civilnom stanovništvu”, rekao je Serdarević i dodao da su hrvatski civili, nakon što je utvrđen njihov status, odvedeni kućama.

“On je u sukobu, kao načelnik policije, imao ulogu da zaštiti civilno stanovništvo i značajne objekte. To je i urađeno. Nijedan civil nije poginuo, a to je zasluga Dautovića”, rekao je branilac.

Dautoviću je na teret stavljena odgovornost za nečovječna postupanja, ubijanja, mučenja, te odvođenja na prinudne radove hrvatskih civila i pripadnika HVO-a koji su bili zatvoreni u logoru na stadionu, ali i nizu drugih lokacija u Bugojnu.

Prema optužnici, Dautović je bio komandant Objedinjene komande, načelnik policije, kao i član Ratnog predsjedništva Bugojna, i na tim pozicijama nije ništa učinio da spriječi ove nezakonite radnje.

Nasuprot tome, Odbrana tvrdi da je optuženi radio sve na sprečavanju krivičnih djela. Kao primjer navedeno je da je po njegovom nalogu uhapšen brat komandira u policiji zbog silovanja dvije žene hrvatske nacionalnosti.

Serdarević je takođe negirao navode iz optužnice da je Dautović bio komandant Objedinjene komande, navodeći da je on u vrijeme sukoba koordinisao jedinicama u užem gradskom jezgru, ali da nije bio pretpostavljeni komandantu 307. brigade ni Operativne grupe Zapad.

“Poduzeo sam sve što je u mojoj nadležnosti da se ne krše Ženevske konvencije. Nisam počinio nikakav zločin i nisam znao da su meni potčinjeni počinili zločin a da ih nisam kaznio”, rekao je Dautović u završnom obraćanju Sudskom vijeću.

Dautoviću se sudi zajedno sa Nisvetom Gasalom i Musajbom Kukavicom, koji su – kao bivši upravnik logora na stadionu “Iskra”, odnosno komandir obezbjeđenja – optuženi za nečovječno postupanje prema oko 300 zatvorenih pripadnika HVO-a.

Marija Taušan


This post is also available in: English