Članak

Zatražene mjere zabrane za Dražena Mikulića

14. Septembra 2011.14:08
Tužilaštvo BiH zatražilo je od Državnog suda da Draženu Mikuliću, optuženom za zločine nad civilima na području Čapljine, zabrani napuštanje mjesta boravka i putovanja van BiH, čemu se Odbrana usprotivila.

This post is also available in: English

Remzija Smailagić, tužiteljica Državnog tužilaštva, rekla je da, iako se Mikulić redovno odazivao tokom istrage, postoji sumnja da bi mogao pobjeći u susjednu Hrvatsku, čije državljanstvo, uz bosanskohercegovačko, posjeduje.

“Svjestan je krivičnog djela za koje se tereti. Tokom istrage poricao je krivnju. (…) Poznato je da Hrvatska svoje građane ne izručuje BiH”, pojasnila je tužiteljica Smailagić.

Davor Martinović, branilac optuženog Mikulića, zatražio je da Sud BiH odbije ovaj prijedlog jer je “pravno neutemeljen”. “Mikulić u Hrvatskoj nema nikakvog srodnika, te bi za njega bijeg bio u sferi naučne fantastike”, rekao je Martinović.

Mikulića, nekadašnjeg pripadnika Vojne policije Hrvatskog vijeća obrane (HVO), Državno tužilaštvo tereti da je u zatvoru u Dretelju kod Čapljine od početka jula do kraja augusta 1993. godine nečovječno postupao prema zatvorenim civilima, odnosno da im je namjerno “nanosio tejelesni i duševni bol”.

Mikulić je zatvorenike, kako je dalje navedeno u optužnici, prisiljavao na uvredljive i ponižavajuće postupke.

Sud će odluku o prijedlogu Tužilaštva BiH donijeti naknadno.

Mikulić će se naredni put pred sudijama Državnog suda pojaviti 20. septembra ove godine, kada će se izjasniti o krivici.

Povezani članci

Amer Jahić


This post is also available in: English