Članak

Kornjača i ostali: Ubijeni ljudi

9. Septembra 2011.00:00
Na suđenju za zločine počinjene u Čajniču, svjedokinja Državnog tužilaštva kazala je da joj je komšija, koji je bio zatvoren u kontejneru na Mostini u blizini Čajniča, ispričao da je optuženi Milun Kornjača “pobio ljude”, među kojima je bio njen suprug.

This post is also available in: English

Ševala Šehović ispričala je pred Sudom BiH da joj je izvjesni Ibro Gadžo rekao da je on bio u kontejneru, koji se nalazio preko puta Lovačkog doma na Mostini, dok su tamo ubijani ljudi.

“Ibro je pričao da je bio u kontejneru zatvoren, da je Milun došao i rafalima poubijao ljude i da je na one koje nije pobio rafalima bacio bombu”, kazala je Šehović.

Tužilaštvo BiH tereti Miluna Kornjaču, Milorada Živkovića i Duška Tadića za progon Bošnjaka s područja Čajniča, te ubistvo 11 civila počinjeno 19. maja 1992. na Mostini.

U optužnici stoji da je Kornjača bivši komandant paravojne jedinice “Plavi orlovi”, Tadić bivši pripadnik ove jedinice, a Živković nekadašnji načelnik SJB-a u Čajniču i član Kriznog štaba općine Čajniče.

Suđenja Kornjači, Živkoviću i Tadiću vode se odvojeno pred Sudom BiH, ali se, zbog ekonomičnosti postupaka, na istom ročištu saslušavaju zajednički svjedoci.

Odgovarajući na pitanja Odbrane optuženog Kornjače, svjedokinja Šehović je kazala da joj je Gadžo 1996. pričao da je “čuo i vidio” optuženog Kornjaču kada su ubijeni ljudi.

Šehović se prisjetila da joj je suprug uhapšen i odveden na Mostinu 6. maja 1992., kada ga je posljednji put vidjela, te da još nisu pronađeni njegovi posmrtni ostaci.

Fehdo Kešan, koji je također svjedočio u korist Tužilaštva BiH na ovom ročištu, ispričao je da su mu u Lovačkom domu na Mostini ubijeni brat i dvojica bratića.

Kešan je rekao da mu je rođak Ibro Gadžo, koji je nakon rata preminuo, ispričao da je u kontjeneru, u kojem je bio odvojen od drugih zarobljenika, čuo glas njegovog brata Hamše.“Pričao mi je da je čuo Hamšin glas kako govori: ‘Nemoj, molim te, nakon čega je ućutao’”, kazao je Kešan.

Svjedok Kešan se prisjetio i da je na televiziji vidio mrtvog bratića Muju.

“Vidio sam snimak, poznao sam bratića Muju, potrbuške leži preko drugih mrtvaca”, ispričao je Kešan, dodavši da je on bio u Sarajevu kad su mu na Mostini ubijeni brat Hašim i bratići Mujo i Ismet.

Na ovom ročištu bilo je planirano da u korist Tužilaštva BiH svjedoči i Safet Tanjo, ali će, zbog  problema koje svjedok ima s sluhom i činjenice da ga tužilac Dževad Muratbegović nije ranije saslušao, naknadno biti odlučeno da li će ovaj svjedok dati iskaz na Sudu BiH.

Nastavak suđenja zakazan je za 26. septembar ove godine.

A.S.

Povezani članci

This post is also available in: English