Članak

Pelemiš i Perić: Optužnica kao zamka

8. Septembra 2011.00:00
Optužnica za genocid u Srebrenici protiv Momira Pelemiša je isuviše široko postavljena i predstavlja zamku da se što više odgovornosti pripiše optuženom, istakla je Odbrana u završnoj riječi.

This post is also available in: English

Pelemišov branilac Miloš Perić kazao je da Tužilaštvo nije dokazalo prisustvo optuženog ni na jednoj lokaciji iz optužnice, kao ni da je preduzeo ijednu radnju prema bošnjačkim zarobljenicima, koji su u julu 1995. godine dovedeni na područje sela Pilica (opština Zvornik).

“Pelemiš nije dobio ni pismenu ni usmenu naredbu u vezi sa zarobljenicima. On je samo imao informaciju da će zarobljenici prenoćiti u školi radi razmjene. Svjedoci su potvrdili da su zarobljenike čuvali nepoznati vojnici”, rekao je Perić.

Prema optužnici, Pelemiš je, kao zamjenik komandanta Prvog bataljona Zvorničke brigade Vojske Republike Srpske (VRS), odgovoran za ubistva oko 1.000 zarobljenika na vojnoj ekonomiji Branjevo, te još oko 600 njih u Domu kulture u Pilici.

Pelemišu se sudi zajedno sa Slavkom Perićem, koji je bio pomoćnik komandanta Prvog bataljona za bezbjednost. U optužnici se navodi da je Perić, pod komandom Pelemiša, rasporedio vojnike iz ovog bataljona da čuvaju zarobljenike u školi na Kuli i Domu kulture.

“Niko od svjedoka nije izjavio da je dobio naredbu ili zadatak od Mormira Pelemiša da čuva zarobljenike. Oni su kod škole bili da obezbjeđuju selo. Dolazak velikog broja zarobljenika predstavljao je povećan rizik za lokalno stanovništvo”, naglasio je branilac.

Perić je dodao da Pelemiš nije naredio da pripadnici Prvog bataljona čuvaju zarobljenike jer bi time ugrozio liniju u vrijeme “operacije u Srebrenici” i kada se “povlači 28. divizija Armije Republike BiH (ARBiH)”.

“Navodno je telegramom stiglo obavještenje o dolasku zarobljenika. Jedino svjedok Rajko Babić kaže da je vidio tekst telegrama u dnevniku, ali da je kasnije iskinuta ta stranica”, naveo je Perić, nabrojavši više svjedoka iz Prvog bataljona koji o tome ništa nisu znali.

Odbrana je takođe negirala povezanost Pelemiša sa koordinisanjem ukopa ubijenih na Branjevu i u Domu kulture, navodeći da o tome nema nikakvih dokaza.

Perić je istakao da su na licu mjesta bili viši oficiri iz Glavnog štaba i Drinskog korpusa VRS-a, koji su, prema dokazima i presudama u drugim predmetima, osmislili “zločinački plan”.

“Nema nikakvih dokaza da je bilo ko od viših oficira kontaktirao sa Pelemišem i upoznao ga sa planom ubijanja. Nisu se sastajali, nisu komunicirali pismeno, telefonom ni preko kurira”, kazao je branilac i dodao da su navodi optužbe o udruženom zločinačkom poduhvatu, kada je u pitanju njegov branjenik, neprihvatljivi.

Pelemišova Odbrana završnu riječ nastaviće da iznosi u utorak, 13. septembra ove godine.

M.T.

This post is also available in: English