Članak

Macić: Špalir stražara

2. Septembra 2011.00:00
Na suđenju za zločine u Konjicu, svjedok Državnog tužilaštva ispričao je kako su 1992. godine stražari u logoru “Čelebići”, među kojima je bio i optuženi Eso Macić, pretukli logoraše.

This post is also available in: English

Velibor Mrkajić prisjetio se tokom svjedočenja da je krajem maja 1992. godine zajedno sa stricem uhapšen u selu Repovci kod Konjica, nakon čega su dovedeni u logor Čelebići, gdje je optuženog Macića, kojeg je prepoznao u sudnici, viđao u ulozi stražara.

Nekoliko dana nakon dolaska u logor, prema Mrkajićevom iskazu, stražari su ga prvi put pretukli.

“Bio sam u drugoj ekipi. Poveli su nas i bio je špalir čuvara. Jedan po jedan smo prolazili kroz špalir prije ulaska u šaht. Dobio sam udarac od svih. Siguran sam da je i Eso Macić udarao. U tom šahtu smo proveli noć”, rekao je svjedok. 

Državno tužilaštvo tereti Esu Macića, nekadašnjeg pripadnika Armije BiH (ABiH), za ratni zločin protiv civilnog stanovništva i ratnih zarobljenika u logoru “Čelebići” i u sportskoj dvorani “Musala” u Konjicu.

Kako se navodi u optužnici, Macić je u junu 1992. godine s neidentifikovanim čuvarima logora Čelebići surovo pretukao starijeg srpskog civila, koji je od udaraca podlegao.

U nastavku svjedočenja, Mrkajić je kazao da je u ljeto 1992. godine ponovno pretučen nakon što je Crveni krst posjetio logoraše u hangaru zvanom “devetka”, gdje je tada boravio.

“Počeli su nas tući dok je delegacija Crvenog krsta bila u hangaru ‘šest’. Tukli su nas da nam dokažu da nam ni Crveni krst ne može pomoći. Sjedili smo uza zid sa rukama iznad glave. Udarali su nas nogama. I tada je bio Eso Macić, sto posto sam siguran. Mislim da je i nogu uganuo tukući, poslije je nosio štaku”, kazao je svjedok.

Mrkajić je dodao da je u decembru 1992. godine iz logora “Čelebići” prebačen u sportsku dvoranu “Musala”, te da tu od optuženog Macića nije doživio neprijatnosti. Iz “Musale” je izašao početkom oktobra 1994. godine.

Državna tužiteljica Sanja Jukić svjedoku je pokazala izjavu koju je dao Državnom tužilaštvu u februaru 2010. godine. Tužiteljica je potom zatražila obrazloženje od svjedoka jer je dajući izjavu rekao da nije siguran da je Macić učestvovao u premlaćivanju nakon posjete Crvenog krsta, te da nije siguran da ga je vidio u dvorani “Musala”.

“Kad sam davao izjavu, nisam se svega mogao sjetiti. Pri povratku kući odmotavao sam film i sjetio se svega”, odgovorio je Mrkajić.

Nastavak suđenja zakazan je za 29. septembar ove godine.

A.J.

Povezani članci

This post is also available in: English