Članak

Memić i ostali: Prijetnja ubistvima

12. Jula 2011.14:45
Drugog dana svjedočenja na suđenju za zločine počinjene u Trusini (općina Konjic), svjedok Tužilaštva BiH rekao je da je bio nekoliko metara udaljen kada su vojnici Armije BiH (ABiH) u aprilu 1993. godine pucali u zarobljenike postrojene uza zid jedne od kuća u selu.

This post is also available in: English

“Vojnici su govorili da će nas sve pobiti ako se nekom njihovom nešto desi. Desetak vojnika bilo je prisutno kada je bilo postrojavanje. Nakon što su nas razdvojili, četvorica ili petorica tih vojnika su se već poredali da pucaju u zarobljenike”, rekao je Dragan Drljo, koji je 1993. imao 13 godina.

Drljo je s davanjem iskaza počeo 1. jula 2011. godine, kada je rekao da su među postrojenim zarobljenicima ubijeni i njegov brat Ivan, nekadašnji pripadnik Hrvatskog vijeća obrane (HVO), i stric Franjo Drljo.

Svjedok je na tom ročištu kazao da je i on prvobitno bio postrojen uza zid, ali da ga je jedan vojnik maknuo odatle poslavši ga da stoji sa izdvojenim ženama i djecom.

Za ubistva 18 civila i četiri pripadnika HVO-a počinjena u selu Trusina 16. aprila 1993. godine, Tužilaštvo BiH tereti Mensura Memića, Dževada Salčina, Senada Hakalovića, Nedžada Hodžića, Nihada Bojadžića i Zulfikara Ališpagu.

U optužnici stoji da su Memić, Salčin i Hodžić, bivši pripadnici Specijalnog odreda “Zulfikar”, i Hakalović, nekadašnji pripadnik 45. brdske brigade “Neretvica”, učestvovali u napadu na Trusinu i ubistvima civila i ratnih zarobljenika, dok je napadom rukovodio Bojadžić, tadašnji zamjenik komandanta odreda “Zulfikar”.

Optuženi Ališpago, bivši komandant istog odreda, tereti se što nije kaznio vojnike koji su učestvovali u strijeljanju.

Sead Hodžić, branilac optuženog Ališpage, tokom unakrsnog ispitivanja svjedoka je upitao da li ostaje pri izjavi koju je dao Tužilaštvu BiH u decembru 2008. godine, kada je rekao da je među vojnicima koji su izvršili strijeljanje u Trusini vidio nekoliko pripadnika ABiH s tog područja, njemu nepoznatu ženu i “Zaimovog sina”, što je svjedok potvrdio.

Na pitanje Sudskog vijeća da li je “Zaimov sin” optuženi Senad Hakalović, Drljo je odgovorio da njega tada u Trusini nije vidio.

Svjedok Drljo je rekao da je zajedno s drugim civilima razmijenjen dan nakon zauzimanja Trusine.

Nastavak suđenja zakazan je za 18. juli ove godine.

Amer Jahić


This post is also available in: English