Članak

Predstavljena knjiga o efektima Haškog tribunala

1. Jula 2011.06:10
U Sarajevu je predstavljena knjiga Diane Orentlicher pod naslovom Da neko ko je kriv bude kažnjen, u kojoj se autorica bavi efektima Haškog tribunala i njegovim utjecajem na društva u zemljama bivše Jugoslavije.

This post is also available in: English

Knjiga američke profesorice Orentlicher se bavi efektima i ciljevima Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ/ICTY), uključujući utjecaj koji su suđenja pred ovim sudom imala na žrtve i preživjele.

Profesorica Orentlicher daje izuzetnu zbriku mišljenja i stavova u vezi sa efektima Haškog tribunala, koji u vrijeme kada je uticaj Tribunala politiziran u javnosti, predstavljaju svjež pristup ovoj tematici.

Knjiga se bavi pitanjem da li je Tribunal za bivšu Jugoslaviju imao efekta i da li ima utjecaj na bosanskohercegovačko društvo.

Autorica posebno izdvaja značaj određenih odluka Vijeća Haškog tribunala za žrtve. Naime, ona smatra da je žrtvama od izrazite važnosti da se “zločini nazivaju pravim imenima”. Stoga ona izdvaja odluku Žalbenog vijeća Haškog tribunala u predmetu protiv Radislava Krstića, nekadašnjeg komandanta Drinskog korpusa Vojske Republike Srpske (VRS), koji je 2004. osuđen na 35 godina zatvora zbog pomaganja izvršenja genocida u Srebrenici.

“Mada su mnogi u BiH razočarani, a neki izuzetno razočarani kaznama koje izriče Tribunal, njegove osuđujuće presude ponekad su izvor značajnog obeštećenja. Jedna od njih je posebno bitna u tom smislu – određenje Tribunala, prvi put izrečeno u presudi protiv Krstića, da su ‘snage bosanskih Srba izvršile genocid u Srebrenici’ u julu 1995. godine”, navodi se u knjizi.

Izdavač knjige je Fond otvoreno društvo u Bosni i Hercegovini (OSF BiH), a u radu na knjizi je pomogao i Međunarodni centar za tranzicionu pravdu. Knjiga se bazira na intervjuima obavljenim u periodu od 2006. do 2009. godine.

    This post is also available in: English