Članak

Jević i ostali: U koloni 2.500 žrtava

1. Jula 2011.00:00
Stefan Karganović, vještak Odbrane na suđenju četvorici optuženih za genocid u Srebrenici, izjavio je da je u koloni muškaraca koja se probijala prema Tuzli život izgubilo oko 2.500 ljudi.

This post is also available in: English

Vještak je ustvrdio da je u koloni bilo između 12.000 i 15.000 muškaraca, od kojih su trećina bili pripadnici 28. divizije Armije Republike BiH (ARBiH).   

“Na više mjesta došlo je do borbenih okršaja i zasjeda, što je dovelo do žrtava. Drugi razlog su minska polja po cijelom području, koja su takođe izazvale žrtve, a izvori koje sam proučavao pokazuju da je bilo i samoubistava”, kazao je Karganović.

On je objasnio da je svoje zaključke bazirao na izjavama koje su muškarci iz kolone, koji su se uspjeli probiti na tom putu, dali u Tuzli. Kako je dodao, imao je na uvid tridesetak takvih izjava, iako posjeduje saznanja da Haško tužilaštvo raspolaže sa njih 1.200.

Procjenu o broju žrtava iz kolone vještak je, kako je rekao, iznio pozivajući se na više drugih izvora. Tako je, između ostalog, napomenuo da se u izvještaju Edwarda Josepha, pripadnika UNPROFOR-a, navodi broj od oko 3.000, dok Richard Butler, vještak Haškog tužilaštva, govori o 1.000 do 2.000 žrtava.

“Genaral ARBiH Enver Hadžihasanović je na suđenju u Haškom tribunalu izjavio da je tokom proboja stradalo 2.628 vojnika i oficira”, naveo je Karganović.

On je nalaz pod naslovom “Broj žrtava iz kolone 28. divizije” sačinio na zahtjev drugooptuženog Mendeljeva Đurića, kojem se sudi zajedno sa Duškom Jevićem, Goranom Markovićem i Neđom Ikonićem.

Oni su optuženi za učešće u prisilnom preseljenju bošnjačkog stanovništva s područja Srebrenice i ubistvima više od 1.000 muškaraca u Kravici.

Prema optužnici Tužilaštva BiH, Jević je bio komandant Centra za obuku na Jahorini pri Specijalnoj brigadi policije Republike Srpske, Đurić i Ikonić komandiri četa u ovoj jedinici, a Marković komandir voda.    

Pozivajući se na izjave muškaraca iz kolone, vještak Karganović je rekao da je “oko Kravice 500 ljudi ubijeno u borbama”.

Mira Smajlović, predsjedavajuća Sudskog vijeća, tražila je od vještaka da precizira na kojem mjestu na području Kravice su ubijeni ti ljudi, ali Karganović je rekao da bi to morao pogledati u njihovim izjavama.  

Tužilac Ibro Bulić je Karganovića pitao da li smatra da bi za ovu oblast kompetentniji bio vještak vojne struke, na šta je on odgovorio da o ovome može govoriti i vojni, ali i pravni ekspert, što je on po profesiji.

Suđenje će biti nastavljeno u ponedjeljak, 4. jula 2011.

M.T.

This post is also available in: English