Članak

Prekinuta ekshumacija na području Srebrenice

17. Juna 2011.00:00
Ekshumacija žrtava na lokalitetu Ljeljen Do u blizini Srebrenice prekinuta je 16. juna ove godine jer nisu pronađeni posmrtni ostaci, potvrdili su za BIRN – Justice Report predstavnici institucija koje su bile na terenu.

This post is also available in: English

“Napravili smo više tranšeja na osnovu dobivenih koordinata od Komisije za istraživanje događaja u i oko zaštićene zone Srebrenica Vlade Republike Srpske (VRS), ali nismo ništa pronašli”, rekao je Amor Mašović, jedan od članova Kolegija direktora Instituta za nestale osobe (INO) BiH.

Prema informacijama s terena, kako je rekao Jasmin Agović, službenik za odnose s javnošću Međunarodne komisije za traženje nestalih (ICMP), na lokaciji Ljeljen Do nisu pronađeni posmrtni ostaci.

Ekshumacija posmrtnih ostataka u mjestu Ljeljen Do započela je u srijedu, 15. juna ove godine, po naredbi Suda BiH.

U Tužilaštvu BiH, koje je vodilo ekshumaciju, potvrdili su da se informacije koje su imali na raspolaganju nisu pokazale istinitim.

Prema ranijem saopćenju Tužilaštva BiH, sumnjalo se da se na lokalitetu Ljeljen Do nalaze posmrtni ostaci većeg broja žrtava koje su prethodno bile pokopane u mjestu Glogova, te da su naknadno prebačeni na taj teren.

U započetoj ekshumaciji učestvovali su službenici INO-a BiH, ICMP-a, vještak patolog sudske medicine, te radnici Komemorativnog centra u Tuzli.

Iako je ekshumacija prekinuta, Mašović je kazao da posjeduju neke vlastite informacije o postojanju posmrtnih ostataka na širem lokalitetu Ljeljen Dola, pa će se u narednom periodu izvršiti pregled terena.

A.J.

This post is also available in: English