Članak

Predsjednik Srbije potvrdio da je uhapšen Ratko Mladić

26. Maja 2011.00:00
Boris Tadić, predsjednik Srbije, rekao je da je Mladić uhapšen u četvrtak u Srbiji, te da je proces izručenja u toku.

This post is also available in: English

“Ovo je rezultat potpune saradnje s Haškim tribunalom”, rekao je Tadić na konferenciji za medije u Beogradu, istaknuvši da Srbija zatvara jedno poglavlje u svojoj istoriji koje će dovesti do pomirenja u regionu.

Tadić smatra da je za Srbiju ova stranica istorije zatvorena i vjeruje da će joj sva vrata Evropske unije sada biti otvorena.

“U isto vrijeme, ne možemo zaboraviti potragu za Goranom Hadžićem”, rekao je Tadić novinarima, dodavši da će se nastaviti i potraga za osobama koje su pomagale Ratku Mladiću tokom njegovog skrivanja.

“Niko ne treba sumnjati kako danas, tako ni u budućnosti, u saradnju Srbije s Haškim tribunalom”, odgovorio je Tadić na upit novinara, obećavši da će i Goran Hadžić biti uhapšen.

Također je rekao da će doći do istrage kojom će se utvrditi zbog čega Mladić nije ranije uhapšen, te da se utvrdi da li je bilo ko u prošloj ili sadašnjoj Vladi bio uključen u skrivanje Mladića od pravde.

Na upit da li će Mladić biti prebačen u Haški tribunal, Tadić je rekao da tu odluku ne donosi on, nego sudovi.

Tadić je odbio dati više informacija o samom hapšenju, objasnivši da će te podatke dati sigurnosne snage. Prema nezvaničnim informacijama koje je dobio Balkan Insight, Mladić je uhapšen u selu Lazarevo, blizu Zrenjanina, gdje se skrivao pod imenom Milorad Komadić.

Balkan Insight je od Bezbednosno-informativne agencije (BIA) saznao da se Mladić trenutno nalazi u njenim prostorijama u Banjici, nadomak Beograda.

Miloš Šaljić, advokat Mladićeve porodice, u četvrtak ujutro je za Balkan Insight rekao da ga niko iz Tužilaštva nije kontaktirao, ali je kazao da će sigurno zastupati Mladića ukoliko je zaista uhapšen.

Ratka Mladića, jedog od najtraženijih optuženika za ratne zločine, optužio je Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju (MKSJ/ICTY) u Haagu za genocid i ostale ratne zločine počinjene tokom rata u Bosni od 1992. do 1995.

Hadžić, posljednji optuženik MKSJ-a na slobodi, bio je vođa otcijepljene srpske republike u Hrvatskoj, a Tribunal ga tereti po 14 tačaka optužnice i za zločine protiv čovječnosti počinjene u Hrvatskoj u periodu od augusta 1991. do juna 1992. godine.

Hrvatski portal Jutarnji.hr je javio da su saznali od specijalne jedinice Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije da je u četvrtak ujutro uhapšen čovjek pod imenom Milorad Komadić, za kojeg se vjeruje da je Ratko Mladić.

Prema lokalnim medijima, do hapšenja je došlo na osnovu dojave da se na čovjeku pod imenom Milorad Komadić vide neke od značajki Mladićevog izgleda.

B.B.

This post is also available in: English