Članak

Dragan Crnogorac osuđen na 13 godina zatvora

13. Maja 2011.12:11
Sud BiH osudio je Dragana Crnogorca na 13 godina zatvora za zločine protiv čovječnosti u Srebrenici, nakon što je prihvatio sporazum o priznanju krivice koji je optuženi postigao sa Državnim tužilaštvom.

This post is also available in: English

Crnogorac je proglašen krivim da je, kao pripadnik Centra za obuku na Jahorini Specijalne brigade policije Republike Srpske, učestvovao u ubistvu deset muškaraca bošnjačke nacionalnosti u Sandićima (opština Bratunac).

“Uveče 13. jula, dok je sa pripadnicima Trećeg voda Prve čete u mjestu Sandići zarobljavao muškarce koji su pokušavali pobjeći, po naredbi komandira, iz kuće su iznijeli šest ranjenih, od kojih su dvojica bila na nosilima, kao i još četiri muškarca i stavili ih u ležeći položaj pored ceste, a potom, s još sedam pripadnika, svih deset usmrtili”, navodi se u presudi.

Sudsko vijeće je utvrdilo da je Crnogorac bio svjestan širokog i sistematičnog napada na područje Srebrenice u okviru kojeg je prisilno preseljeno 40.000 ljudi, a više od 8.000 muškaraca i dječaka ubijeno.

Sporazumom je za Crnogorca bila predložena kazna između deset i 15 godina, a prema ocjeni Vijeća, izrečena kazna je odgovarajuća imajući u vidu da se optuženi “nije dobrovoljno našao na mjestu napada”, već da je doveden iz Srbije, kao i da je ubistva izvršio po naređenju.

“Optuženi je izrazio kajanje, bio je relativno mlad u vrijeme počinjenja djela. Vijeće je svakako imalo u vidu težinu djela, a cijenilo je i da je optuženi preuzeo obavezu da svjedoči o djelima počinjenim u okolini Srebrenice i tako doprinese efikasnijem gonjenju najtežih zločina”, rekla je Minka Kreho, predsjedavajuća Sudskog vijeća.

Crnogorac je prije izricanja kazne izrazio kajenje i uputio izvinjenje porodicama žrtava.

“Iskreno se kajem bez obzira što u tom trenutku nisam mogao ništa spriječiti. Osjećam odgovornost i ne znam šta bih sve dao da to nisam morao učiniti”, rekao je Crnogorac.

Odlukom Vijeća Crnogorcu je produžen pritvor. Na presudu je moguće uložiti žalbu, ali ne u pogledu izrečene sankcije.

Marija Taušan


This post is also available in: English