Članak

Karajić: Počelo obnovljeno suđenje

10. Maja 2011.00:00
Preslušavanjem iskaza svjedoka iz prvostepenog postupka, pred Apelacionim vijećem Suda BiH počelo je obnovljeno suđenje Sulji Karajiću, optuženom za zločine počinjene na području Bihaća.

This post is also available in: English

Na početku ročišta pred Drugostepenim vijećem Državnog suda, Tužilaštvo BiH se izjasnilo da neće čitati optužnicu i davati uvodnu riječ, istaknuvši kako se “ništa nije promijenilo” u odnosu na prvostepeni postupak.

“Tužilaštvo u cijelosti ostaje kod optužnice kao u prvostepenom postupku. Iz tog razloga smatramo da nije neophodno davati novu uvodnu riječ, niti ćemo u ovom predmetu izvoditi nove dokaze”, kazala je Vesna Ilić, tužiteljica Tužilaštva BiH.

Odbrana optuženog Karajića također je odbila iznijeti uvodnu riječ, nakon čega je Apelaciono vijeće započelo sa preslušavanjem iskaza svjedoka iz prvostepenog postupka. Na ovom ročištu saslušan je iskaz svjedoka Omera Velagića, koji je u augustu 2009. godine svjedočio u korist Karajića, istaknuvši da je o njemu čuo “sve najbolje”.

Nepravosnažnom presudom Suda BiH, 13. aprila 2010. godine Suljo Karajić zvani Hodža proglašen je krivim da je, kao komandir Drugog voda Vojne policije 505. viteške motorizovane brigade Petog korpusa Armije BiH (ABiH), počinio ratni zločin protiv civilnog stanovništva na području Bihaća.

 U prvostepenoj presudi se navodi da je od augusta 1994. do februara 1995. godine Karajić učinio i pomagao, a podređenim vojnim policajcima naredio ubistva, nanošenje fizičkog i duševnog bola, nečovječno postupanje i nanošenje patnji i ozlijeda prema civilima i ratnim zarobljenicima, pripadnicima Narodne odbrane Autonomne pokrajine Zapadna Bosna (NOAPZB).

Na ovu presudu u februaru 2011. godine žalilo se Tužilaštvo BiH, ističući da je došlo do pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja, te zbog odluke o visini kazne, dok se Odbrana, pak, žalila na povrede odredaba krivičnog postupka, povrede krivičnog zakona, pogrešno i nepotpuno utvrđeno činjenično stanje, te na visinu kazne, tražeći da se optuženi oslobodi ili da mu se izrekne blaža kazna.

Uvažavajući žalbe Tužilaštva BiH i Odbrane, Apelaciono vijeće je u martu 2011. godine ukinulo prvostepenu presudu kojom je Karajić osuđen na 18 godina zatvora, te je odredilo ponovno održavanje suđenja.

Nastavak ročišta zakazan je za 24. maj 2011. godine, kada će se nastaviti sa preslušavanjem iskaza svjedoka.

D.E.

 

This post is also available in: English