Članak

Lokalno pravosuđe: Traženje nestalih u Hercegovini

20. Aprila 2011.00:00
Nakon višemjesečne pauze zbog vremenskih uslova, Institut za nestale (INO) BiH počeo je sa traženjem nestalih osoba na području Hercegovine i pronašli su jednu NN osobu na lokalitetu Kruševica (opština Mostar).

This post is also available in: English

Nakon istraživanja na lokalitetu Kruševica, predstavnici INO-a BiH u četvrtak, 19. aprila ove godine, ekshumirali su jedno tijelo, za koje pretpostavljaju da je riječ o ženskoj osobi, civilu, koja je nestala 1992. godine.

Sanja Mulać, istražiteljica INO-a BiH kazala je da je kancelarija u Mostaru imala krajem marta ove godine i prva istraživanja na lokalitetu Podcrnogovac (opština Stolac).

Mulaćeva je rekla da je Institut “imao saznanja da su na tom mjestu zakopani posmrtni ostaci Bošnjaka i Hrvata sa prostora sela Dabrica (opština Berkovići)”. Međutim, dodala je da su na tom lokalitetu pronašli samo jednu ljudsku kost, što navodi na mišljenje, kako je kazala, da je “grobnica izmještena”. Prethodna saznanja, rekla je Mulaćeva, govorila su da se radi o masovnoj grobnici.

U narednom periodu, mostarska kancelarija INO-a BiH nastavlja sa radovima na lokalitetu jame Radača (opština Mostar), jame Dobrelja i jame Lipnik (opština Gacko), jame Denčevica (opština Prozor), te na ekshumacijama na području opština Nevesinje i Jablanica.

N.K.

———————————————————————————————–

Ovaj tekst je urađen kao dio projekta koji podržavaju građani SAD-a putem USAID-a u BiH. Za sadržaj ovog teksta je u potpunosti odgovoran BIRN i on ne mora nužno odražavati stavove USAID-a i Vlade SAD-a.

 

This post is also available in: English