Članak

Memić i ostali: Velike i sporne razlike

18. Aprila 2011.00:00
Drugog dana svjedočenja, zaštićeni svjedok Državnog tužilaštva ustvrdio je da su optuženi Mensur Memić, Dževad Salčin i Nedžad Hodžić učestvovali u strijeljanju više osoba u Trusini (općina Konjic) u aprilu 1993. godine.

This post is also available in: English

Zaštićeni svjedok pod pseudonimom B, koji je dao iskaz uz mjere zaštite glasa i lika te ličnih podataka, kazao je da je, kao pripadnik Specijalnog odreda za posebne namjene “Zulfikar” pri Štabu Vrhovne komande Armije BiH (ABiH), 16. aprila 1993. godine učestvovao u napadu na Trusinu, kada je i vidio strijeljanje šest osoba.

“Vidio sam kako je pet osoba postrojeno uza zid i onda je jedan pripadnik našeg odreda doveo još jednog zarobljenika. To su sve bili Hrvati. Sjećam se da su tamo bili Hodžić, Menta, Zolja i Struja, koji su bili iza leđa tih ljudi. Jedan od zarobljenika krenuo je bježati i oni su počeli pucali. Svi su pobijeni”, rekao je svjedok, koji je sa svjedočenjem počeo 11. aprila ove godine.

Za ubistva 18 civila i četiri pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO) 16. aprila 1993. godine u selu Trusina, Državno tužilaštvo tereti Mensura Memića zvanog Menta, Dževada Salčina zvanog Struja i Nedžada Hodžića, skupa sa Senadom Hakalovićem, Nihadom Bojadžićem i Zulfikarom Ališpagom.

U optužnici stoji da su Memić, Salčin i Hodžić, bivši pripadnici Specijalnog odreda “Zulfikar”, i Hakalović, nekadašnji pripadnik 45. brdske brigade “Neretvica”, učestvovali u napadu na Trusinu i ubistvima civila i ratnih zarobljenika, dok je napadom rukovodio Bojadžić, tadašnji zamjenik komandanta odreda “Zulfikar”. Optuženi Ališpago, bivši komandant istog odreda, tereti se što nije kaznio vojnike koji su učestvovali u ubistvima.

Prema pisanju medija u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), u toj zemlji uhapšena je Rasema Handanović zvana Zolja, zbog sumnje da je učestvovala u zločinu u Trusini.

Tokom unakrsnog ispitivanja svjedoka B, Odbrane optuženih prezentovale su Sudu BiH osam izjava koje je zaštićeni svjedok dao Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA) i Tužilaštvu BiH u periodu od 2008. do 2010. godine.

Branioci optuženih istakli su kako u izjavama postoje “velike i sporne razlike u kazivanju o odlučnim činjenicama”.

Na pitanje Odbrane prvooptuženog Memića zašto je istražiteljima SIPA-e 2008. godine kazao da su u zarobljene Hrvate pucali samo “Zolja i Hodžić”, dok je godinu dana kasnije pred Tužilaštvom BiH dodao kako su u strijeljanju učestvovali i optuženi Memić i Salčin, svjedok nije mogao odgovoriti.

“Rekao sam tako u tim izjavama, ali ne mogu se izjasniti sada tačno zašto. Tu sam izmiješao nekoliko slučajeva”, dodao je svjedok B.

Odbrane će nastaviti unakrsno ispitivanje zaštićenog svjedoka B na narednom ročištu u petak, 22. aprila ove godine.

D.Dž.

This post is also available in: English