Članak

Anić priznao krivicu za zločine u Kiseljaku i Varešu

8. Aprila 2011.13:36
Miroslav Anić zvani Firga priznao je krivicu za ubistva civila bošnjačke nacionalnosti na području Vareša i Kiseljaka.

This post is also available in: English

Sporazumom o priznanju krivice, koji je optuženi postigao sa Tužilaštvom BiH, predloženo je da Aniću bude izrečena kazna zatvora od 15 godina.

“Priznao je da je 1993. godine, kao pripadnik Jedinice za posebne namjene ‘Maturice’ Hrvatskog vijeća obrane (HVO) u Kiseljaku, učestvovao u pješadijskom napadu na selo Grahovce u opštini Kiseljak i ubistvu civila bošnjačke nacionalnosti u mjestu Han-Ploča, te u ubistvima civila u selu Stupni Do”, navedeno je u saopštenju Tužilaštva BiH.

Anić se sporazumom obavezao da će otkriti sve što mu je poznato u vezi sa događajima na području Kiseljaka i Kreševa u periodu od 1992. do 1995. godine, a prije izricanja izraziće kajanje za učešće u ubistvima.

Sporazum o priznanju krivice u narednom periodu razmotriće Sud BiH.

Anić, koji je bio nastanjen u Hrvatskoj, predao se Tužilaštvu BiH 1. novembra 2010. godine.

Sporazum o priznanju krivice nedavno je sa Tužilaštvom BiH postigao i Zdravko Mihaljević, takođe nekadašnji pripadnik “Maturica”.

On je priznao učešće u ubistvima civila u naselju Tulica kod Kiseljaka, a predloženo je da mu bude izrečena kazna zatvora u rasponu od pet do šest godina.

Mihaljević je u aprilu 2008. godine nepravosnažno oslobođen svih optužbi, ali je Apelaciono vijeće presudu ukinulo, te odredilo ponovno održavanje pretresa.

Marija Taušan


This post is also available in: English