Članak

Tripković: Ubistvo ispred avlije

6. Aprila 2011.00:00
Na suđenju za zločine u Foči, svjedok Tužilaštva je rekao da se nalazio u svojoj kući kada je čuo galamu na ulici a potom pucanj, nakon čega je izašao i ugledao mrtvog Vejsila Delića.

This post is also available in: English

Svjedok Neđo Kovač ispričao je da je u avliji Vejsila Delića, koji mu je prvi komšija, zatekao njegovu suprugu Hasniju, koja je zapomagala: “Poginu Vejsil!”

“Vejsil je ležao mrtav na sokaku tri metra od kapije svoje avlije. Vidio sam da mu je glava krvava, i na sljepočnici sam vidio ranu. Od momenta pucnja do izlaska na sokak prošlo je oko 15 minuta. Hasnija mi je rekla da ga je ubio Tripković, kojeg nisam vidio”, prisjetio se svjedok Kovač.

Novica Tripković, nekadašnji pripadnik Vojske Republike Srpske (VRS), optužen je da je u junu 1992. godine ubio Vejsila Delića u Donjem Polju (općina Foča). Tužilaštvo BiH ga tereti i da je od aprila do juna 1992. godine silovao, te psihički i fizički zlostavljao oštećenu A1.

Delićevo tijelo, prekriveno dekom, određeno vrijeme je bilo na cesti, kazao je svjedok, istaknuvši da je bio prisutan kada je on ukopan kod džamije.

Svjedok Kovač je rekao kako je čuo da je optuženi Tripković dolazio u kuću oštećene A1, ali ne zna da se bilo šta drugo desilo.

Na ovom suđenju iskaz je dao i svjedok Zoran Vladičić, nekadašnji policajac iz Foče, kazavši da optuženog Tripkovića poznaje površno jer je u fočanskom zatvoru izdržavao kaznu, ali i da ga je vidio jedanput tokom rata. Svjedok je rekao da je optuženi tada na sebi imao maskirnu uniformu, te šubaru na glavi.

Nastavak suđenja zakazan je za 12. april ove godine, kada je planirano da iskaz dâ zaštićena svjedokinja A1.

A.J.

This post is also available in: English