Članak

Prva optužnica za otkrivanje identiteta zaštićenog svjedoka

28. Marta 2011.00:00
Državno tužilaštvo podiglo je optužnicu kojom se Krunislav Malenica i Eset Muračević terete za otkrivanje identiteta svjedokinje kojoj su odlukom Suda BiH odobrene mjere zaštite.

This post is also available in: English

Prema navodima nepotvrđene optužnice, Malenica, glavni i odgovorni urednik magazina Bum, i Muračević, novinar tog magazina, objavili su 2009. godine članak u kojem je otkriven identitet zaštićene svjedokinje koja je svjedočila na suđenju za ratne zločine pred Sudom BiH.

“Optuženi su u navedenom članku, osim imena i prezimena zaštićene svjedokinje, objavili i pet fotografija ove svjedokinje i dijelove iskaza. Radi se o osobi koja je žrtva višestrukog silovanja i seksualnog zlostavljanja, zbog čega su joj i dodijeljene mjere zaštite”, navodi se u optužnici koja je proslijeđena Državnom sudu na potvrđivanje.

U Tužilaštvu BiH naglašavaju da su Malenica i Muračević dva puta otkrili podatke o svjedokinji, iako im je u momentu objavljivanja članka bilo poznato da predstavnici drugih medija i sredstva informisanja do tada nisu otkrili njen identitet.

U šest godina rada Državnog tužilaštva ovo je prvi slučaj podizanja optužnice protiv novinara zbog otkrivanja identiteta zaštićenog svjedoka.

Prema Krivičnom zakonu BiH, za otkrivanje identiteta zaštićenog svjedoka predviđena je kazna zatvora u trajanju od tri mjeseca do tri godine, dok se za “neovlašteno objavljivanje, posredovanje u objavljivanju, omogućivanje objavljivanja ili činjenja dostupnim” zaštićenih podataka predviđa kazna od šest mjeseci do pet godina zatvora.

D.Dž.

This post is also available in: English