Članak

Kornjača i ostali: Opkoljen i udaran sa svih strana

28. Marta 2011.00:00
Na suđenju za zločine u Čajniču, svjedok Tužilaštva BiH je u sudnici prepoznao optuženog Miluna Kornjaču kao osobu koja ga je pretukla i zatvorila u kontejner na Mostini.

This post is also available in: English

Dževad Šeko ispričao je da je 16. aprila 1992. godine uhapšen, pretučen i pritvoren u kontejner na Mostini (općina Čajniče), gdje ga je tukao Milun Kornjača, koji je nosio maskirnu uniformu, šubaru i pušku.

“Počeo mi je psovati i udarati me šakama po cijelom tijelu. Ja sam se branio, a onda su priskočili i drugi vojnici da me udaraju. Opkolili su me i udarali sa svih strana. Bilo je jezivo. Poslije me je Kornjača kundakom puške udario u potiljak. Pao sam i za trenutak izgubio svijest”, prisjetio se svjedok, dodavši da ga je Kornjača potom uhvatio za kosu i stavio mu bajonetu za vrat, te mu rekao: “Hajd’ ovamo da te zakoljem, da djeca ne gledaju”, a zatim ga utjerao u kontejner.

Za progon Bošnjaka s područja Čajniča, te ubistvo 11 civila počinjeno 19. maja 1992. na Mostini, Tužilaštvo BiH tereti Miluna Kornjaču, Milorada Živkovića zvanog Žika i Duška Tadića zvanog Rus. U optužnici stoji da je Kornjača bivši komandant paravojne jedinice “Plavi orlovi”, Živković nekadašnji načelnik Stanice javne bezbjednosti (SJB) u Čajniču, a Tadić bivši pripadnik “Plavih orlova”.

Suđenja Kornjači, te Živkoviću i Tadiću vode se odvojeno pred Sudom BiH, ali zbog ekonomičnosti postupaka, na istom ročištu se saslušavaju zajednički svjedoci.

Šeko je rekao da je ispred kontejnera vidio Velju Tadića i Ignjeta  Bejatovića, a u izjavi koju je Tužilaštvu dao 15. septembra 2008. godine, naveo je da je tada vidio Duška Tadića.

“To je lapsus. Sve vrijeme sam mislio na Velju Tadića, taksistu iz Čajniča. Duška Tadića nisam poznavao”, kazao je Šeko.

On je u sudnici prepoznao optuženog Živkovića kao svog školskog druga, rekavši da ga nije vidio na Mostini, ali da je čuo njegov glas i da ga drugi vojnici oslovljavaju sa “Žika”.

“Kad me je Duško Kornjača, predsjednik opštine Čajniče, odveo u Krizni štab, tu sam vidio Žiku. Mislim da je bio komandir milicije. Kad me je vidio u onakvom stanju, rekao je da nije znao da sam uhapšen jer mu je djetetu bio rođendan”, ispričao je Šeko.

Odgovarajući na unakrsna pitanja Odbrane, svjedok je kazao da mu je Živković pomogao jer mu je indirektno obezbijedio prevoz iz Čajniča za Goražde, te je dodao da se optuženi prema njemu “ponio korektno”.

Živković je pozdravio školskog druga i izvinio mu se za pretrpljenu duševnu bol, te dodao da mu je on u granicama njegove mugućnosti pomogao.

Unakrsno ispitivanje svjedoka Šeke bit će nastavljeno 4. aprila 2011.

A.S.

Povezani članci

This post is also available in: English