Članak

Anić: Rješavanje “tehničkih detalja”

14. Marta 2011.00:00
Tužilaštvo BiH zatražilo je od Državnog suda da se za mjesec dana produži pritvor Miroslavu Aniću, osumnjičenom za ratni zločin na području Vareša i Kiseljaka.

This post is also available in: English

Slavica Terzić, tužiteljica Tužilaštva BiH, kazala je da je produženje pritvora neophodno jer bi osumnjičeni, boraveći na slobodi, mogao utjecati na svjedoke i saučesnike.

“Tužilaštvo je u ovom trenutku zatražilo produženje pritvora za mjesec dana, jer smatramo da smo vrlo blizu postizanja sporazuma u ovom predmetu, te očekujemo da ćemo sa njegovim prijedlogom pred Sud izaći za par dana”, rekla je Terzić.

Odbrana osumnjičenog Anića nije se protivila produženju pritvora, potvrdivši da je sporazum sa Tužilaštvom postignut, te da su u pitanju “tehnički detalji”.

Sud BiH će odluku o produženju pritvora donijeti naknadno.

Miroslav Anić je osumnjičen da je, kao pripadnik Jedinice za posebne namjene “Maturice” pri Hrvatskom vijeću obrane (HVO), počinio ratni zločin protiv civilnog stanovništva i ratnih zarobljenika na području opština Kiseljak i Vareš.

Tužilaštvo je na ročištu održanom 3. novembra 2010. godine istaklo da je Anić već priznao učešće u zločinima u selu Stupni Do (općina Vareš), kao i u Kiseljaku.

Anić se 1. novembra 2010. godine, nakon dolaska iz Hrvatske, predao Tužilaštvu BiH, od kada se i nalazi u pritvoru.

D.E.

This post is also available in: English