Članak

Alija Osmić u pritvoru

7. Marta 2011.00:00
Nakon što se nije pojavio na izricanju prvostepene presude kojom je osuđen na 11 godina zatvora za zločine u Bugojnu, Alija Osmić je u petak, 4. marta, uhapšen po nalogu Suda BiH, saopćeno je za BIRN – Justice Report u ovoj instituciji.

This post is also available in: English

Osmić je 4. marta prvostepenom presudom proglašen krivim za ratni zločin protiv ratnih zarobljenika koji su bili zatvoreni u različitim objektima u Bugojnu, te je osuđen na 11 godina zatvora. Zbog visine kazne Sud mu je “po sili zakona” odredio pritvor, a budući da se optuženi – koji se do tada branio sa slobode – nije pojavio na izricanju presude, izdat je nalog za njegovo hapšenje.

“Osmić je uhapšen i sada se nalazi u pritvoru”, kazali su u službi za odnose s javnošću Državnog suda.
 
Ovaj bivši pripadnik Vojne policije 307. motorizovane brigade Armije BiH (ABiH) proglašen je krivim što je u periodu od 18. jula 1993. pa do 19. marta 1994. godine učestvovao u zločinima počinjenim nad Hrvatima u Bugojnu, tako što je, kako se navodi u prvostepenoj presudi, “individualno počinio ubistvo i nanosio velike patnje i tjelesne povrede zatvorenicima”.

Osmić je uhapšen u septembru 2009., a u aprilu naredne godine je pušten da se brani sa slobode uz mjere zabrane.

Suđenje mu je počelo 28. decembra 2009. godine, a tokom glavnog pretresa saslušano je 17 svjedoka Optužbe, 12 svjedoka Odbrane i jedan vještak, te je uveden veći broj materijalnih dokaza.

M.H.

This post is also available in: English