Članak

Vlahović: Zatraženo produženje pritvora

25. Februara 2011.00:00
Tužilaštvo BiH zatražilo da se produži pritvor Veselinu Vlahoviću zvanom Batko, optuženom za zločine u sarajevskim naseljima Grbavica i Vraca, čemu se Odbrana nije protivila. Sud BiH će naknadno donijeti odluku.

This post is also available in: English

Obrazlažući prijedlog o produženju pritvora, Behaija Krnjić, tužilac Tužilaštva BiH, rekao je da postoji osnovana sumnja da je Vlahović počinio krivično djelo koje mu se stavlja na teret, te da niti jedna okolnost u odnosu na ranije određivanje pritvora nije promijenjena.

Krnjić smatra da bi nakon puštanja iz pritvora Vlahović mogao utjecati na svjedoke i saučesnike, da postoji “ozbiljna mogućnost narušavanja javnog reda i mira”, te opasnost od bjekstva.

Advokat optuženog Radivoje Lazarević je kazao da se njegov branjenik ne protivi zadržavanju u pritvoru, tako da Sudu BiH prepuštaju da donese odluku koju smatra ispravnom.

“Na prvom ročištu za razmatranje prijedloga za određivanje pritvora moj branjenik se nije protivio. Ali, moram reći da je teško da moj branjenik utiče na saučesnike koji su u optužnici navedeni kao neidentifikovane osobe”, rekao je Lazarević.

A za mogućnost ugrožavanja javnog reda i mira, Lazarević je kazao da su sredstva informisanja bombastičnim naslovima izazvala pažnju javnosti za predmet, pridajući Vlahoviću bez dovoljno argumenata epitete kao što je “monstrum s Grbavice”.

Sud BiH je 24. februara potvrdio optužnicu protiv Veselina Vlahovića kojom ga tereti da je kao pripadnik paravojnih formacija počinio ubistva, silovanja, te da je fizički i psihički zlostavljao civile bošnjačke i hrvatske nacionalnosti počinjena u sarajevskim naseljima Grbavica, Kovačići i Vraca tokom 1992. i 1993. godine.

Vlahović se u pritvoru nalazi od 26. augusta 2010., kada je izručen iz Španije, gdje je uhapšen početkom marta iste godine.

A.J.

This post is also available in: English