Članak

Tripković: Teško ostvariva komunikacija

25. Februara 2011.00:00
Na prijedlog Odbrane Novice Tripkovića, nekadašnjeg pripadnika Vojske Republike Srpske (VRS), Sud BiH je donio odluku da se u narednom periodu izvrši vještačenje optuženog kako bi se utvrdilo da li je “procesno sposoban da prati suđenje”.

This post is also available in: English

Vještačenje optuženog, prema odluci Vijeća, obavit će se u narednih 15 dana, te ukoliko bude utvrđeno da je sposoban, suđenje bi trebalo početi 15. marta ove godine čitanjem optužnice i izlaganjem uvodnih riječi.

Slavica Čvoro, Tripkovićeva braniteljica, pojasnila je da optuženi boluje od depresije, te da često “ima prenose, u kojima je teško ostvariti komunikaciju s njim”.

“Imam zujanje u glavi i tada me boli strašno. Tada mi se isto manta. Pijem lijekove da mi se zaustavi i krvarenje iz ušiju, jer sam ranjavan i tada su mi valjda bubnjići pukli, pa mi nekada krene krv na oči i uši”, pojasnio je optuženi Tripković.

Državno tužilaštvo tereti Tripkovića da je u periodu od aprila do juna 1992. godine na području Foče silovao i zlostavljao jednu žensku osobu bošnjačke nacionalnosti, a drugu je ubio.

Uhapšen je početkom decembra prošle godine u Miljevini (općina Foča).

Na statusnoj konferenciji Tužilaštvo BiH i Odbrana Tripkovića iznijeli su planove izvođenja dokaza tokom suđenja.

Tužilaštvo BiH najavilo je da će tokom dokaznog postupka saslušati osam svjedoka i dva vještaka, te da će im za to trebati ukupno pet radnih dana, dok je Odbrana optuženog najavila saslušanje tri ili četiri svjedoka.

Optuženi Tripković, prema braniteljici Čvoro, također bi trebao svjedočiti u svoju korist.

D.Dž.

This post is also available in: English