Članak

Pelemiš i Perić: Stradanje kolone

23. Februara 2011.00:00
Na suđenju za genocid, vještak Odbrane rekao je da enklava Srebrenica nije 1995. godine bila demilitarizovana, te da su snage Armije BiH (ABiH) “odatle vršile oružane akcije”.

This post is also available in: English

Stefan Karganović, osnivač nevladine organizacije “Historijski projekt Srebrenica”, kao ekspert Odbrane Slavka Perića iznio je nalaz i mišljenje o dešavanjima u julu 1995. godine, te kazao da je unutar zaštićene enklave djelovala “naoružana i aktivna 28. divizija Drugog korpusa ABiH”.

“Sve kompetentne izjave preživjelih govore da se 11. jula 1995. godine, nakon početka napada srpskih snaga na enklavu Srebrenica, u mjestu Šušnjari okupila kolona od 10.000 do 15.000 pripadnika 28. divizije i civila, koji su potom krenuli preko šuma do teritorije pod kontrolom ABiH”, rekao je Karganović.

Vještak je istakao da je u koloni bilo između trećine i polovine naoružanih osoba, koje su se kretale u vojnom rasporedu.

“U toku narednih četiri dana, veliki broj osoba u koloni je stradao. Ne mislim da su iz kolone pokušali da napadaju, ali su upali u zasjede Vojske Republike Srpske (VRS), te su mnogi stradali od minskih polja na tom području. Treći veliki uzrok stradanja bili su sukobi unutar same kolone i samoubistva. Mislim da je razumna procjena da je oko 2.500 ljudi tu stradalo”, dodao je Karganović.

Državno tužilaštvo tereti Slavka Perića, bivšeg pomoćnika komandanta za bezbjednost Prvog bataljona Zvorničke brigade VRS-a, skupa s Momirom Pelemišem, nekadašnjim načelnikom štaba istog bataljona, za učešće u genocidu počinjenom u Srebrenici u julu 1995. godine.

U optužnici stoji da su Pelemiš i Perić učestvovali u zajedničkom planu da se iz zaštićene enklave Srebrenica trajno i prisilno premjesti civilno bošnjačko stanovništvo, te da se vojno sposobni muškarci uhvate, zatvore i po kratkom postupku pogube a njihova tijela zakopaju.

Pelemiš i Perić su optuženi za ubistva oko 800 osoba na Vojnoj ekonomiji Branjevo u blizini sela Pilica.

Vještak Karganović je rekao da su snage 28. divizije ABiH koje su se 12. jula uputile ka Tuzli bile “solidno naoružane i u komunikacijskoj vezi sa snagama Drugog korpusa ABiH u Tuzli”.

“Nisam siguran da su ove snage imale vojni cilj, osim da se domognu bezbjednosti. Međutim, činjenica je da su se probijali kroz teritoriju pod kontrolom VRS-a, u zoni odgovornosti Drinskog korpusa, odnosno Bratunačke i Zvorničke brigade”, dodao je vještak.

Naredno ročište zakazano je za petak, 25. februar ove godine.

D.Dž.

This post is also available in: English