Članak

Marković: “Namješteno” silovanje

23. Februara 2011.14:16
Svjedočeći u svoju korist, optuženi Miodrag Marković negirao je da je u julu 1992. godine silovao maloljetnu Z1, tvrdeći da mu je njena porodica “namjestila” kako bi isposlovali puštanje brata joj i oca iz zatvora.

This post is also available in: English

Marković, nekadašnji vojni policajac Vojske Republike Srpske (VRS), tvrdi da je pred kuću oštećene otišao po nalogu komande civilne policije, nakon što je prijavljeno da se pored te kuće dešavaju neka okupljanja.

“Stajao sam na putu pred kapijom i razgovarao s tom djevojkom. Ispričala mi je da su joj brat i otac pritvoreni, a drugi brat nije jer je invalid. Rekla mi je da je radila kao konobarica u Doboju, te da se školovala u Sarajevu. Rekao sam joj da mi je ime Miodrag Marković i da sutradan dođe na punkt gdje sam dežurni jer sam joj obećao da ću nazvati Doboj da saznam nešto o njenom bratu i ocu”, kazao je Marković.

Dan poslije tog događaja, tvrdi optuženi, hitno je pozvan u komandu, jer je stigla prijava da je silovao svjedokinju Z1.

“Odmah su mi odredili pritvor i ostao sam u stanici milicije u selu Stanari (općina Doboj) sedam dana. Trećeg dana je došla oštećena sa bezbjednjakom Milom Blagojevićem. Rekao sam Milu da to nisam uradio, a i oštećena je na kraju rekla da je mama nagovorila, izvinila se ona meni, ja njoj”, kazao je optuženi.

Markovića tereti Tužilaštvo BiH da je u julu 1992. godine u mjestu Dragalovci (općina Doboj) maloljetnu Z1 odvukao na livadu, udario je drškom pištolja i silovao je, zaprijetivši da nikom ne smije reći šta se desilo jer će je u suprotnom ponovno silovati i poubijati članove njene porodice.

Mile Blagojević je svjedočio na ovom suđenju u novembru 2010. godine, dajući iskaz u korist Odbrane optuženog.

Na ovom ročištu u korist Markovića svjedočio je i Momir Bogdanić, nekadašnji rezevni policajac u stanici milicije u selu Stanari, u čijoj je nadležnosti i mjesto Dragalovci.

Svjedok Bogdanić je ispričao da je vozio aktivnog policajca Velimira Jovića, koji je obavio razgovor sa oštećenom i njenom majkom.

“Nas četvoro smo sjedili za stolom ispred kuće i razgovarali o prijavi koja je podnesena. Djevojka nije imala nikakvih povreda, niti nam je pokazala da joj je poderana odjeća, nije plakala, a na mjestu gdje se prema njenoj izjavi desilo silovanje, nije bilo nikakvih tragova”, kazao je Bogdanić.

Istaknuo je da djevojka, po uputama majke, nije htjela da je odvedu na ginekološki pregled, navodeći da žele da tom pregledu prisustvuje otac, koji je bio u zatvoru.

“Nas je interesovalo zašto joj majka nije dopustila da ode na pregled i zaključili smo da je cilj prijavljivanja ovog slučaja da se otac izvuče iz zatvora”, rekao je svjedok.

Nastavak suđenja zakazan je za 2. mart 2011. godine, kada je planirano da Odbrana sasluša dva vještaka.

Povezani članci

Albina Sorguč


This post is also available in: English