Članak

Karadžić: Božiji zakoni

23. Februara 2011.00:00
Na suđenju Radovanu Karadžiću, vještak balističar Berko Zečević izjavio je da je na sarajevsku pijacu Markale 5. februara 1994. godine ispaljena minobacačka granata iz pravca koji je, prema navodima Tužilaštva, kontrolirala Vojska Republike Srpske (VRS).

This post is also available in: English

Zečević je kazao da je tog dana ispaljena granata kalibra 120 milimetara s udaljenosti između 4.900 i 6.000 metara iz pravca sjevera.

“Radio sam s trojicom kolega dan poslije incidenta. Dobrovoljno sam se javio jer sam smatrao da su netačne ranije izjave da je nemoguće utvrditi pravac iz kojeg je ispaljen projektil”, izjavio je vještak Zečević.

Na zonu ispaljenja projektila, kako je objasnio Zečević, upućuje činjenica da li je stabilizator ostao u zemlji, te da li je pronađen u blizini udara ili na većoj udaljenosti.

“To su Božiji zakoni, zakoni mehanike”, rekao je Zečević, objašnjavajući kako je došao do svojih zaključaka.

Tužilaštvo u Haagu Radovana Karadžića, bivšeg predsjednika Republike Srpske, tereti za genocid, zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja u BiH od 1992. do 1995. godine. Karadžić se smatra odgovornim i za kampanju snajperskog djelovanja i granatiranja Sarajeva s ciljem širenja straha među civilnim stanovništvom.

U optužnici se navodi nekoliko incidenata među kojima je i onaj od 5. februara 1994. kada je na sarajevsku pijacu Markale ispaljena minobacačka granata kalibra 120 milimetara od koje je poginulo 66, a ranjeno više od 120 osoba. Projektil je, kako stoji u optužnici, ispaljen s teritorije pod kontrolom VRS-a, približno iz pravca sjever-sjeveroistok.

Na hipotetičko pitanje tužioca da li je bilo moguće da je granata na Markale ispaljena s neke zgrade kod pijace, Zečević je odgovorio da je to “nestvaran scenario” koji se može dogoditi samo u “naučno-fantastičnim filmovima”.

“Da bi došlo do detonacije morala bi se izvršiti intervencija na upaljaču. U slučaju da je neko toliko lud ili hrabar, treba osigurati da se projektil ne tumba, da padne na vrh upaljača. Osoba koja baca može biti ranjena ili ubijena”, objasnio je Zečević.   

Tokom svjedočenja, Zečević je govorio i o upotrebi modifikovanih aviobombi s aerosolnim punjenjem tokom 1994. i 1995. godine u Sarajevu.

“Ako su ljudski ciljevi na otvorenom, veća je vjerovatnoća da će efekat fragmentacije izazvati razaranje civila, ali ako su ukopani ili ako je cilj u stambenom objektu, onda bi veći efekat izazvao aerosolni sistem”, rekao je Zečević.     

Zečević je zbog zdravstvenih problema s kičmom tokom suđenja uglavnom stajao, a zbog njegovog stanja Sudsko vijeće je češće pravilo pauze.

Vještak Zečević je prošle sedmice prebačen u Haag, nakon što je uhapšen u Sarajevu po nalogu Tribunala zbog odbijanja da svjedoči na suđenju Karadžiću. Optužnica protiv njega za nepoštovanje Suda suspendovana je pošto se izjasnio da će svjedočiti.

Nastavak suđenje zakazan je za 23. februar, za kada je najavljen nastavak unakrsnog ispitivanja vještaka Zečevića.

M.T.

This post is also available in: English