Članak

Lokalno pravosuđe: Potraga za roditeljima

21. Februara 2011.00:00
Dragan Mijanović iz Trebinja se 10. juna 1992. posljednji put čuo telefonom sa svojim roditeljima – Milušom i Svetozarom – kojima se nakon toga gubi svaki trag. Više od 18 godina on pokušava doći do informacija o njihovoj sudbini, ali uzaludno.

This post is also available in: English

Miluša i Svetozar Mijanović živjeli su u sarajevskom naselju Hrasno sve do 10. juna 1992. godine, kada su, kako kaže Dragan, odvedeni u nepoznatom pravcu. Istog dana, dodaje on, iz iste ulice odvedeno je još nekoliko osoba.

 

“Po mojim saznanjima, oni su svi ubijeni i sahranjeni u dijelu tog naselja koji je iznad samog stadiona Fudbalskog kluba ‘Željezničar’. Navodno su, kako sam saznao, njihovi posmrtni ostaci potom prebačeni na drugu lokaciju, gradsko smetljište”, kaže Mijanović.

 

U Institutu za nestale osobe (INO) BiH ističu da su, skupa sa Kancelarijom za traženje nestalih lica Republike Srpske (RS), u nekoliko navrata pretraživali određene lokalitete, uključujući i gradsku deponiju, ali posmrtni ostaci nisu pronađeni.

 

Prema informacijama INO-a BiH, bračni par Mijanović nestao je 12. juna 1992. godine.

 

Komisiji za traženje nestalih lica RS-a i Međunarodnom komitetu Crvenog krsta (MKCK) obraćao se i Dragan Mijanović, ali, kako kaže, do konkretnih informacija o nestanku svojih roditelja nije došao.

 

“Lično sam preduzimao neke radnje kako bih pronašao svoje roditelje. Kontaktirao sam određene ljude, poznanike, komšije i prijatelje, koji, naravno, nisu znali ili mi nisu smjeli reći”, govori Dragan.

 

On dodaje da ne želi znati ko je odveo i ubio njegove roditelje, nego da pronađe njihove posmrtne ostatke i dostojno ih sahrani.

 

“Imam saznanja od određenih ljudi ko su izvršioci ovog zločina, ali nemam dokaze, što znači da nema svrhe da govorim imena. Želim još jednom da ponovim da me oni ne interesuju, ne želim nikome da se svetim, ali molim komšije da bilo kakvu informaciju proslijede nadležnim institucijama, kako bih pronašao i sahranio roditelje”, ističe Mijanović.

 

Slučaj nestanka bračnog para Mijanović još uvijek nije riješen, kao ni sudbina oko 10.000 osoba u BiH za kojima se i dalje traga.

 

Na području Sarajeva, a prema podacima Istraživačko-dokumentacionog centra (IDC), tokom četverogodišnjeg rata nestalo je ili ubijeno više od 14.000 osoba. Od tog broja, najviše osoba je ubijeno ili nestalo tokom 1992. godine, i to u mjesecu junu. 

N.K.

———————————————————————————————–

Ovaj tekst je urađen kao dio projekta koji podržavaju građani SAD-a putem USAID-a u BiH. Za sadržaj ovog teksta je u potpunosti odgovoran BIRN i on ne mora nužno odražavati stavove USAID-a i Vlade SAD-a.

This post is also available in: English