Članak

Bundalo i ostali: Pogrešne interpretacije

28. Januara 2011.00:00
Tužilaštvo BiH zatražilo je od Apelacionog vijeća Državnog suda da Ratku Bundalu i Neđi Zeljaji poveća kaznu, a Đorđislava Aškrabu, koji je oslobođen krivice, osudi za zločine u Kalinoviku.

This post is also available in: English

Odbrane Bundala i Zeljaje žalile su se takođe na prvostepenu presudu zbog povrede krivičnog zakona, kao i zbog odluke o kazni, te predložili da se presuda ukine i njihovi branjenici oslobode optužbi.

Apelaciono vijeće će odluku o žalbama donijeti naknadno.

Prema prvostepenoj presudi koju je Sud BiH donio u decembru 2009. godine, Bundalo i Zeljaja su proglašeni krivima jer su od maja 1992. do marta 1993. godine, u vrijeme širokog i sistematičnog napada, kao svjesni učesnici udruženog zločinačkog poduhvata, vršili progon na području Kalinovika, ubistvima, hapšenjima, prisilnim preseljenjima, nanošenjem tjelesnih ozljeda, te uništavanjem imovine.

Aškraba je oslobođen svih tačaka optužnice, a Sudsko vijeće je naglasilo da “nisu mogli van razumne sumnje utvrditi da je učinio djelo koje mu se optužnicom stavlja na teret”.

“Smatramo da su izrečene kazne Ratku Bundalu, od 19 godina, i Neđi Zeljaji, od 15 godina zatvora, niske, jer se ovdje, između ostalog, radi o trajnom uklanjanju muslimanske populacije, koja je činila skoro polovinu stanovništva opštine Kalinovik”, kazao je državni tužilac Munib Halilović, zatraživši veće kazne zatvora za optužene.

Za Đorđislava Aškrabu, koji je prvostepenom presudom oslobođen krivice za zločine počinjene u Kalinoviku, tužilac je zatražio osuđujuću presudu.  

Bundalo je, prema navodima optužnice, bio komandant Taktičke grupe Kalinovik, Zeljaja komandir Stanice javne bezbjednosti (SJB) u ovom gradu, a Aškraba komandir straže u “Barutnom magacinu”.

“Ratko Bundalo je kao komandant Taktičke grupe Kalinovik imao odgovornost nad ovim područjem, gdje je ubijeno oko stotinu civila, a žene, čak i maloljetne djevojke, silovane. U zatočeničkim objektima na području Kalinovika bilo je zatvoreno oko 300 osoba, pretežno muškaraca, od kojih su mnogi ubijeni ili nestali”, kazao je Halilović.

Za Zeljaju tužilac tvrdi da je kao komandir SJB-a imao veliku moć, koju, iako je utvrđeno da je pomogao nekim zatvorenicima, nije iskoristio u sprečavanju mnogih ubistava.

Aškraba je, kako smatra Tužilaštvo, kao komandir straže u zatočeničkom objektu, bio “glavni za zatvorenike” i kao takav sprovodio je zločine nad njima.

Vesna Tupajić-Škiljević, braniteljica Neđe Zeljaje, tvrdi da je Sudsko vijeće u prvostepenoj presudi “sve pogrešno tumačilo i interpretiralo”, dok je Krešimir Zubak, Bundalov branilac, rekao da optuženi ne mogu biti proglašeni krivima za udruženi zločinački poduhvat.

“Udruženi zločinački poduhvat se u presudi ne može primijeniti, jer ne postoji u zakonu. Međunarodni krivični sud u Haagu uveo je tu praksu i ovdje je udruženi zločinački poduhvat nametnut”, kazao je Zubak.

D.E.

This post is also available in: English