Članak

Kos i ostali: Sposoban za suđenje

26. Januara 2011.00:00
Vještakinja Alma Bravo-Mehmedbašić iznijela je nalaz i mišljenje na suđenju četvorici optuženih za genocid u Srebrenici, rekavši da drugooptuženi Stanko Kojić ne boluje od šizofrenije, te da je sposoban pratiti proces.

This post is also available in: English

“Kojić nema defekt šizofrenije, nema negativnih simptoma. (…) Ne radi se o duševnom oboljenju, već o poremećaju ličnosti. Potpuno je svjestan i može pratiti suđenje”, rekla je Bravo-Mehmedbašić, vještakinja neuropsihijatrije.

Odbrana optuženog je ranije zatražila da se izvrši neuropsihijatrijsko vještačenje Kojića jer su tvrdili da pati od šizofrenije.

Tužilaštvo BiH tereti Stanka Kojića sa Francom Kosom, Vlastimirom Golijanom i Zoranom Goronjom za ubistvo više od 800 muškaraca i dječaka u julu 1995. godine na Vojnoj ekonomiji Branjevo u Pilici (općina Zvornik).

U optužnici se navodi da je Kos tada bio komandir jednog voda, a Kojić, Golijan i Goronja pripadnici Desetog diverzantskog odreda Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS).

Kojićeva Odbrana je vještakinji predočila i raniju medicinsku dokumentaciju o zdravstvenom stanju optuženog, koja pokazuje, kako su istakli, da boluje od šizofrenije. Među dokumentacijom su nalazi iz Doma zdravlja Gradiška, zdravstveni karton iz Kazneno-popravnog zavoda (KPZ) Kula u Istočnom Sarajevu, te otpusno pismo iz 2009. godine Kliničkog centra Banja Luka, gdje je proveo 26 dana.

“Teško mi je reći da li je kolegama u Banjoj Luci simulirao. Stavili su da boluje od šizofrenije. Sve je moguće, pa i to da je 26 dana simulirao”, rekla je Bravo-Mehmedbašić.

Ona je pojasnila i da mu se nije mogao ocijeniti koeficijent inteligencije jer je “na osam postavljenih pitanja dao pogrešne odgovore”.

“Nije znao da sabere dva i dva, da ponovi tri riječi, da napiše rečenicu… (…) Tako da je to očita simulacija”, rekla je vještakinja.

Sudsko vijeće je u cijelosti prihvatilo nalaz vještakinje Bravo-Mehmedbašić iako je Odbrana optuženog uložila prigovor ističući da je “u suprotnosti s nalazima odranije”.

Vijeće je također i donijelo odluku da će se suđenje održati i u slučaju da se optuženi ne odazove na poziv na ročište.

Nastavak suđenja zakazan je za 28. januar ove godine.
 

                                                                                                                                    A.J.

This post is also available in: English