Članak

Alić: Presuda 20. januara

10. Januara 2011.12:13
Nakon što su Tužilaštvo BiH i Odbrana iznijeli završne riječi na obnovljenom suđenju Šefiku Aliću, Apelaciono vijeće Državnog suda je izricanje drugostepene presude zakazalo za 20. januar ove godine.

This post is also available in: English

Tužilaštvo BiH je u završnom izlaganju zatražilo da Šefik Alić bude proglašen krivim za zločine na području Bosanske krajine, dok su Odbrana i sam optuženi istakli da bi Sud trebao donijeti oslobađajuću presudu.

Alić, nekadašnji pomoćnik komandanta za bezbjednost u bataljonu “Hamze” pri Petom korpusu Armije BiH (ABiH), optužen je da je u augustu 1995. godine učestvovao u zlostavljanju četvorice ratnih zarobljenika, te da nije učinio nužne mjere da kazni osobe koje su ubile zarobljenike.

Prema mišljenju Tužilaštva BiH, ubistva zarobljenika, koji su bili pripadnici Vojske Republike Srpske Krajine, počinio je Tewfik Al Harbi, dobrovoljni pripadnik “Hamzi” arapskog porijekla.

Prvostepenom presudom Alić je u aprilu 2008. oslobođen krivice za ovaj zločin, ali je, nakon žalbi Tužilaštva BiH, Apelaciono vijeće poništilo presudu i odredilo ponovno suđenje, koje je počelo u aprilu prošle godine.

Državno tužilaštvo je istaklo kako je “van svake razumne sumnje dokazano” da je Alić imao nadređeni odnos prema Tewfiku Al Harbiju, te da je bio svjestan da je Al Harbi “tempirana bomba koja može počiniti strašne zločine”.

“Na snimku koji je Tužilaštvo pribavilo i na kojem se vidi zarobljavanje žrtava, jasno se vidi da Alić nije pasivni posmatrač, već on lično vrši isljeđivanje i ispitivanje zarobljenika. Samim tim, oni prelaze u njegovu odgovornost i on je imao obavezu da osigura njihovu bezbjednost do pritvorskog centra”, rekao je Jude Romano, tužilac Tužilaštva BiH.

Romano je dodao da činjenica da snimak prikazuje “prezir Tewfika Al Harbija prema zarobljenicima dokazuje da Alić nije branio ovakvo ponašanje prema zarobljenicima”.

“Tewfik Al Harbi ih je ubio bez straha i to je ponašanje čovjeka koji misli da se može izvući, a ne nekoga kome se suprotstavio Alić ili drugi oficir, niti čovjek koji ima strah od hapšenja”, rekao je tužilac.

Senad Kreho, branilac optuženog, ocijenio je u završnom izlaganju da je Tewfik Al Harbi bio “neregularni vojnik, neutvrđenog identiteta”, te da stoga ne može biti podređen “bilo kojem pripadniku jedinice ‘Hamze’”.

“Svi izvedeni dokazi govore o tome da je zločine počinila N.N. osoba arapskog porijekla, koju Tužilaštvo, bez ikakvih dokaza, u optužnici naziva Tewfikom Al Harbijem. Međutim, ovaj čovjek nije bio u jedinici, a na ratišta, prema izjavama svjedoka, dolazio je u sopstvenoj uniformi, ličnim autom i s naoružanjem”, dodao je Kreho.

Branilac je rekao i da Tužilaštvo BiH nije dokazalo da je Alić vršio dužnosti pomoćnika komandanta za bezbjednost, s obzirom da o tome “ne postoji pisani trag”.

Optuženi Alić je u svom obraćanju Apelacionom vijeću rekao da nije kriv za ubistva, te da je nakon zarobljavanja “bio poslat na daljnje zadatke izviđanja terena”.

“Moja savjest je čista jer sam ta četiri zarobljenika odveo do svojih nadređenih, a neko ih je potom kukavički ubio. Prvostepeno vijeće nije nasjelo na ovu montiranu optužnicu i ja se nadam da nećete ni vi, i da ćete donijeti pravičnu, oslobađajuću presudu”, dodao je Alić.

Denis Džidić


This post is also available in: English