Članak

Zatražena potjernica za Dušanom Jankovićem

21. Decembra 2010.00:00
Državni sud je zatražio raspisivanje Interpolove crvene potjernice i izdao nalog za hapšenje Dušana Jankovića, nekadašnjeg policajca iz Prijedora koji je nepravosnažno osuđen na 27 godina dugotrajnog zatvora za učešće u zločinu na Korićanskim stijenama.

This post is also available in: English

Janković, koji se od novembra prošle godine brani sa slobode uz mjere zabrane, danas se nije pojavio na izricanju presude, a u Odjelu za odnose s javnošću Državnog suda navode kako je “za Sud on sada zvanično u bjekstvu”.

“Posljednje informacije koje imamo jesu da se Janković jučer nalazio u svom domu jer je imao mjere zabrane, i prijedorska policija ga je obišla, a danas je njegova supruga rekla da je u pola četiri ujutro krenuo na Sud BiH”, navode u Sudu BiH.

Na ročištu za izricanje presude za zločin na Korićanskim stijenama, održanom 21. decembra ove godine pred Državnim sudom, Janković se nije pojavio, a njegov branilac Ranko Dakić je Sudskom vijeću kazao da je saznao da je “došlo do kvara automobila”.

U Sudu BiH navode kako su prije izricanja presude obavijestili granične prijelaze i policijske stanice u Prijedoru o tome da se Janković nije pojavio, a neposredno nakon ročišta obaviještena je i Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA), kojoj je izdat nalog za hapšenje.

Janković, bivši komandir Stanice javne bezbjednosti (SJB) Prijedor, napravosnažno je osuđen na kaznu dugotrajnog zatvora u trajanju od 27 godina jer je 21. augusta 1992. pripadnicima interventnog voda SJB-a naredio da, iz konvoja kojim se nesrpsko stanovništvo iseljavalo iz Prijedora, izdvoje i ubiju grupu od preko 150 muškaraca.

Za učešće u ovom zločinu krivim su proglašeni Zoran Babić, Milorad Škrbić i Željko Stojnić, bivši pripadnici interventnog voda SJB-a, dok je Milorad Radaković oslobođen krivice.

Janković se u pritvoru nalazio od maja 2008. do novembra prošle godine, kada je pušten na slobodu uz mjere zabrane kontaktiranja sa svjedocima ili saučesnicima, te prisustvovanja javnim događajima.

Nakon izricanja nepravosnažne presude, Sud BiH je Jankoviću odredio devetomjesečni pritvor.

D.Dž.

Povezani članci

This post is also available in: English