Članak

Alić: Okončan dokazni postupak

13. Decembra 2010.12:07
Pred Apelacionim vijećem Suda BiH završen je dokazni postupak na obnovljenom suđenju Šefiku Aliću, bivšem pripadniku Armije BiH (ABiH) optuženom za zločine nad ratnim zarobljenicima počinjene na području Bosanske krajine.

This post is also available in: English

Preslušavanjem iskaza posljednjeg svjedoka datog tokom glavnog pretresa završen je dokazni postupak na obnovljenom suđenju Šefiku Aliću, te je iznošenje završnih riječi Optužbe i Odbrane zakazano za 10. januar 2011. godine.

Tužilaštvo BiH tereti Alića, bivšeg pomoćnika komandanta bataljona “Hamze”, koji je djelovao u sastavu Petog korpusa ABiH, da je u augustu 1995. godine učestvovao u zlostavljanju zarobljenih pripadnika Vojske Srpske Krajine, te da nije sproveo istragu i kaznio osobe koje su odgovorne za ubistva četiri zarobljenika.

Prema optužnici, ubistva je počinio arapski državljanin Tewfik Al Harbi, nekadašnji dobrovoljni pripadnik “Hamzi”.

Alić je u aprilu 2008. godine prvostepenom presudom oslobođen svih optužbi, nakon čega je Državno tužilaštvo uložilo žalbe zbog bitnih povreda odredaba krivičnog postupka, krivičnog zakona, te pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja.

Odbrana optuženog se usprotivila žalbama Tužilaštva ističući da su “neosnovane“, ali ih je Apelaciono vijeće uvažilo i odredilo obnavljanje suđenja, koje je počelo aprilu 2010. godine.

Albina Sorguč


This post is also available in: English