Članak

Osmić: Ponovno pozivanje vještaka

3. Decembra 2010.00:00
Na suđenju Aliji Osmiću, optuženom za zločine počinjene u Bugojnu, Sudsko vijeće je odlučilo da ponovo pozove vještaka sudske medicine koji je u ovom postupku 10. novembra svjedočio o uzroku smrti Vlatka Kapetanovića.

This post is also available in: English

Sudsko vijeće je prihvatilo prijedlog Tužilaštva BiH za ponovno pozivanje Šimuna Anđelinovića, vještaka sudske medicine iz Splita, nakon što su od oca ubijenog Vlatka Kapetanovića nabavili fotografije sa ekshumacije.

Anđelinović je 10. novembra ove godine iznio nalaz i mišljenje u dodatnom dokaznom postupku Odbrane, ali nije mogao, na osnovu kopija fotografija koje su mu prezentirane na ročištu, reći u kakvom stanju je bilo tijelo Vlatka Kapetanovića.

“Raniji nalaz nije cjelovit, vještak treba izvršiti autorizaciju fotografija i ostajemo kod prijedloga da se ponovo sasluša vještak. Optužba će insistirati da nam Institut za nestale osobe (INO) dostavi informacije o ekshumaciji kako bi vještak na osnovu tih informacija mogao dopuniti svoj nalaz”, kazala ja Slavica Terzić, tužiteljica Tužilaštava BiH, nakon što je Odbrana rekla da nema potrebe za ponovnim saslušanjem vještaka.

Aliji Osmiću, nekadašnjem pripadniku Vojne policije 307. brigade Armije BiH (ABiH), na teret se stavlja da je tokom 1993. i 1994. godine učestvovao i pomagao nezakonito zatvaranje, ubistva i premlaćivanja Hrvata s područja Bugojna, te da ih je prisiljavao na obavljanje prinudnih radova.

U optužnici stoji da je Osmić krajem jula 1993. iz podrumskih prostorija Marksističkog centra – Klostera časnih sestara izveo Vlatka Kapetanovića i udarao ga “rukama, nogama i tupim predmetima”, od čega je Kapetanović pao na pod, a onda ga je ubacio u gepek crnog mercedesa.

Vještak Anđelinović je na ročištu koje je održano 10. novembra 2010. ispričao da se sjeća da je prisustvovao iskopavanjima u mjestu Čaušlije u okolini Bugojna, gdje je pronađeno tijelo Vlatka Kapetanovića i “najmanje još pet tijela”, te da je uzrok smrti Kapetanovića strijelna rana u predjelu grudnog koša.

Nastavak suđenja zakazan je za 9. decembar 2010. godine.

A.S.

This post is also available in: English