Članak

Lokalno pravosuđe: Masovniji protesti zbog nejednakog tretmana žrtava

23. Novembra 2010.00:00
Porodice zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila Republike Srpske (RS) nezadovoljne su radom Instituta za nestale osobe (INO) BiH, zbog čega najavljuju nove i masovnije proteste početkom decembra.

This post is also available in: English

U Organizaciji porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila RS-a najavljuju da će između 5. i 10. decembra tražiti rješenje zahtjeva porodica nestalih iz RS-a, a ukoliko oni ne budu ispunjeni, najavljuju “masovnije proteste”.

“Organizovat ćemo se ispred Međunarodne komisije za nestale osobe, Savjeta ministara, OHR-a i američke ambasade u BiH, gdje ćemo zahtijevati da nam se neko obrati i odgovori, a ako to ne urade, onda ćemo vjerovatno ići na neke oblike blokade i ubuduće nećemo prihvatati INO”, kaže Nedeljko Mitrović, predsjednik Organizacije.

Članovi porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila RS-a 22. novembra 2010. godine održali su proteste ispred područnih ureda INO-a BiH u Istočnom Sarajevu i Banjoj Luci.

Oni ističu da je glavni razlog njihovog nezadovoljstva i okupljanja “nejednak tretman INO-a BiH prema žrtvama iz RS-a”.

“Tu se prije svega misli na spore procese traženja nestalih, izražen debalans na štetu porodica iz RS-a”, objašnjava Mitrović.

U RS-u se traga za još 1.724 osobe. U INO-u BiH naglašavaju da je u toku 2010. godine ekshumirano 909 posmrtnih ostataka, a identifikovano 790 osoba.

“Objašnjeno je da INO traži sve žrtve bez obzira na njihovu nacionalnu ili vjersku pripadnost, bez ikakve diskriminacije. Demonstranti nisu konkretizirali čime su nezadovoljni”, kazala je Lejla Čengić, portparolka INO-a BiH.

S.U.

————————————————————————————————
Ovaj tekst je urađen kao dio projekta koji podržavaju građani SAD-a putem USAID-a u BiH. Za sadržaj ovog teksta je u potpunosti odgovoran BIRN i on ne mora nužno odražavati stavove USAID-a i Vlade SAD-a.

This post is also available in: English