Članak

Potvrđena optužnica za zločine u Kotor-Varoši

18. Novembra 2010.00:00
Sud BiH potvrdio je optužnicu protiv Gorana Markovića, Ljubiše Vranješa i Mladena Milića zbog ratnih zločina počinjenih nad civilima u Kotor-Varoši.

This post is also available in: English

Prema navodima optužnice, Goran Marković i Mladen Milić, bivši pripadnici “VP 7551 Banja Luka”, i Ljubiša Vranješ, bivši pripadnik Centra javne bezbjednosti (CJB) Banja Luka, sudjelovali su u ubistvu dvije osobe u junu 1992. godine u Kotor-Varoši.

Optuženi su, smatra Tužilaštvo BiH, 6. juna 1992. godine “naoružani automatskim puškama” došli u kuću u kojoj su se nalazila tri zatvorena civila, te im naredili da pođu za njima na ispitivanje, što su oni i uradili.

“Nakon što su civile dovezli do zgrade Općine Kotor-Varoš, Marković im je naredio da krenu prema spomeniku palim borcima iz Drugog svjetskog rata, da bi, nedugo zatim, pucao u njih”, stoji u optužnici.

Tom prilikom, tvrdi Tužilaštvo, dva civila su ubijena, dok je treća osoba zadobila teške tjelesne povrede, ali je uspjela pobjeći.

Marković, Vranješ i Milić brane se sa slobode.

Za zločine počinjene na području Kotor-Varoši, na devet godina zatvora pravomoćno je u julu 2009. pred Sudom BiH osuđen Marko Škrobić, bivši pripadnik Hrvatskog vijeća obrane (HVO).

 A.A.

This post is also available in: English