Članak

Korićanske stijene: Spas u bijelom šleperu

18. Novembra 2010.00:00
Na suđenju za zločin na Korićanskim stijenama, svjedok Tužilaštva BiH je ispričao kako je na planini Vlašić vidio odvajanje pet autobusa iz konvoja kojim je napustio Prijedor.

This post is also available in: English

Šefik Šanta je ispričao da je logor Trnopolje, u kojem je proveo 75 dana, napustio 20. augusta 1992. godine, te da je bio u konvoju koji je narednog dana krenuo iz Tukova (općina Prijedor) ka Vlašiću.

“Sestra mi je javila da je i Radio Prijedor objavio da će ići konvoj iz Tukova. U Tukovima je 21. augusta bilo 1.500 ljudi, koji su ulazili u autobuse i šlepere. Neko od vojnika je govorio da vojni obveznici ulaze u autobuse, a žene i djeca u kamione. Meni je to bilo sumnjivo jer smo tovareni k'o nešto što treba da umre, i ja sam ušao u bijeli šleper”, rekao je svjedok.

Tužilaštvo BiH za zločine na Korićanskim stijenama tereti Sašu Zečevića, Radoslava Kneževića, Petra Čivčića, Marinka Ljepoju i Branka Topolu.

Prema optužnici, oni su 21. augusta 1992. sudjelovali u sprovođenju konvoja s više od 1.200 civila iz Prijedora prema Travniku, te izdvajanju oko 200 muškaraca, koje su potom na Korićanskim stijenama strijeljali. Civile su, prema navodima optužnice, prethodno opljačkali.

Zečević, Knežević, Čivčić i Ljepoja su u to vrijeme, smatra Optužba, bili pripadnici interventnog voda Stanice javne bezbjednosti (SJB) Prijedor, a Topola stražar u logoru Trnopolje.

Prema Šantinom kazivanju, konvoj se prvi put zaustavio u Kozarcu, gdje su mu se priključila četiri autobusa iz Trnopolja, te je tu bilo i “prvo pljačkanje”.

“Momku slabije građe su dali kesu i rekli da predamo sve što imamo od vrijednosti, i taj scenarij se ponavljao nekoliko puta dok nismo došli na odredište. Jednom je taj momak ušao krvav i molio da napunimo kesu”, prisjetio se svjedok.

Dodao je da se kolona zaustavila negdje u šumi na Vlašiću, te da je tada vidio oficira koji je galamio “ko je kriv i ko je prvi počeo”.

“Vozila su zatim krenula dalje i došli smo kod neke rampe, gdje je bio zaštićeni svjedok K2, koji je mahao rukom da ljudi ne ustaju. Iako je on to rekao, ja sam ustao i vidio da je pet autobusa odvojeno daleko od nas”, kazao je svjedok, dodavši da, kad je “stigao na krajnje odredište”, nije vidio autobuse, već samo šlepere.

Šanta je u sudnici prepoznao Topolu kazavši da ga je “upoznao u logoru”, te da je vidio kako je udario jednog zatvorenika. Također je dodao da optuženog nije vidio u pratnji konvoja.

Nastavak suđenja zakazan je za 2. decembar 2010. godine, kada će Tužilaštvo nastaviti dokazni postupak.

A.S.

This post is also available in: English