Članak

Adamović i Lukić: Komanda bez aktivnosti

4. Novembra 2010.00:00
Tokom unakrsnog ispitivanja, optuženi Boško Lukić je ponovio kako nije učestvovao u zločinima u Ključu počinjenim 1992. godine.

This post is also available in: English

Lukić je rekao da je u januaru 1992. godine postao komandant Štaba Teritorijalne odbrane (TO) Ključ, ali je Sudskom vijeću kazao da Štab TO-a nije imao “niti jednog regruta”, te da stoga nije ni mogao učestvovati u “akcijama na području opštine”.

“Štab TO-a nije imao ulogu kakvu je imao prije. Nije se tražilo da se formiraju jedinice, nego smo samo radili poslove vezane za dežurstva, i to je sve”, pojasnio je Lukić, koji je sa svjedočenjem počeo 25. oktobra ove godine.

Optuženi Lukić također je negirao da je tokom 1992. godine bio član Komande odbrane grada Ključa, kao i Kriznog štaba u tom gradu.

“Taj naziv ‘Komanda odbrane grada’ je korišten, ali ona nikada nije formirana, niti je imala bilo kakve aktivnosti. To je korišteno samo početkom juna, ali mi nikada nismo sjeli da imamo kao sjednicu”, dodao je Lukić.

Lukić je s Markom Adamovićem optužen za organizovanje grupe ljudi i podstrekavanje na genocid, zločine protiv čovječnosti i ratne zločine na području općine Ključ.

U optužnici stoji da su Lukić i Adamović bili pripadnici Komande odbrane grada, te “aktivni i dokazani” članovi Srpske demokratske stranke (SDS), koji su, skupa s rukovodstvom vojnih i civilnih organa u općini Ključ, učestvovali u udruženom zločinačkom poduhvatu vršenjem zločina nad nesrpskim stanovništvom.

Odgovarajući na unakrsna pitanja Tužilaštva BiH, Lukić je negirao da je ikada bio član SDS-a u Ključu.

“Bio sam član Saveza komunista, jer je ta stranka zahtijevala vrijednosti neke. Dok je u nove stranke mogao svako – dobar ili loš. Meni zato nacionalno nije odgovaralo”, pojasnio je Lukić.

Lukić se prisjetio da je početkom juna 1992. godine čuo kako je došlo do “ubistva većeg broja osoba u selu Prhovo”, ali je kazao da mu nije poznato ko je kriv za ta ubistva.

U optužnici se navodi da su 1. juna 1992. godine pripadnici srpske vojske ušli u nebranjeno selo Prhovo, gdje su iz kuća istjerali stanovništvo te ubili više od 30 civila, koji su kasnije ekshumirani iz masovne grobnice u Prhovu.

Naredno ročište zakazano je za 8. novembar 2010., kada će Odbrana Lukića saslušati novog svjedoka.

D.Dž.

This post is also available in: English