Članak

Kovać: Nasrtaji na dostojanstvo

3. Novembra 2010.00:00
U završnoj riječi na obnovljenom suđenju za zločin u Vitezu, Državno tužilaštvo je istaklo da je optuženi Ante Kovać odgovoran za počinjene zločine, zatraživši od Apelacionog vijeća Suda BiH da mu izrekne kaznu u skladu sa zakonom.

This post is also available in: English

Tužilaštvo BiH zatražilo je da Apelaciono vijeće proglasi Kovaća krivim, istaknuvši kako je na osnovu provedenih dokaza “vrlo lako donijeti zaključak” da je optuženi počinio ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

“Svi svjedoci koje smo saslušali potvrđuju da su uhapšeni kao civili i da su bili nenaoružani. Pri odlučivanju, Sud bi trebao cijeniti težinu počinjenih djela, među kojima su nečovječno postupanje prema civilima i nasrtaji na lično dostojanstvo – kada je u pitanju silovanje dviju svjedokinja, od kojih je jedna u to vrijeme bila maloljetna”, kazao je Mirko Lečić, tužilac Državnog tužilaštva.

Prvostepenom presudom, koja je donesena u julu 2009. godine, Kovać je proglašen krivim i osuđen na 13 godina zatvora, zato što je za vrijeme ratnog stanja, kao zapovjednik Brigadne vojne policije Viteške brigade Hrvatskog vijeća obrane (HVO), naređivao, odobravao i vršio nezakonito zatvaranje civila bošnjačke nacionalnosti u prostorije kina i SDK-a u Vitezu.

Kovać je proglašen krivim i za silovanje dviju zaštićenih svjedokinja, A i B.

Nakon što su uložene žalbe, Apelaciono vijeće je prvostepenu presudu ukinulo i odredilo održavanje ponovnog suđenja, koje je počelo u maju 2010. godine.

Odbrana optuženog Kovaća bi 5. novembra 2010. trebala početi sa iznošenjem svoje završne riječi.

J.Đ.

Povezani članci

This post is also available in: English