Članak

Pelemiš i Perić: Poznat kao normalan čovjek

1. Novembra 2010.00:00
Svjedočenjem sina prvooptuženog završen je dokazni postupak Odbrane Momira Pelemiša, koji se sa Slavkom Perićem tereti za genocid u Srebrenici počinjen u julu 1995. godine.

This post is also available in: English

Dajući iskaz na suđenju za genocid u Srebrenici, Davorin Pelemiš, sin prvooptuženog Momira Pelemiša, kazao je da je njegov otac u julu 1995. godine bio lošeg zdravstvenog stanja, te da je više vremena provodio u kući i bolnici nego u komandi bataljona.

“Tokom juna i jula 1995. godine s njim sam najviše bio kod doktora. Sjećam se da je non-stop bio na bolovanju, a tada smo i saznali da ima anginu pektoris”, ispričao je Pelemiš.

Momira Pelemiša, bivšeg zamjenika komandanta i načelnika štaba Prvog bataljona Zvorničke brigade Vojske Republike Srpske (VRS), i Slavka Perića, bivšeg pomoćnika komandanta za bezbjednost u toj brigadi, Državno tužilaštvo tereti za učešće u ubistvima više stotina Srebreničana u Domu kulture u Pilici, te na Vojnoj ekonomiji Branjevo u julu 1995. godine.

Davorin Pelemiš se prisjetio 2. jula 1995. godine, kada je njegovog oca nazvao Milan Stanojević rekavši mu da zna da je teško bolestan, ali da mora ići u bataljon da bude sa vojnicima, jer će on za to vrijeme biti u Bratuncu.

“Otac je nerado tada otišao, jer mu je stvarno bilo loše. Nije mogao da se odupre Stanojeviću, i ostao je sve do 20. jula. Kamo sreće da nije otišao”, kazao je svjedok Pelemiš.

Milan Stanojević je bivši komandant Prvog bataljona Zvorničke brigade i tokom postupka svjedočio je u korist Tužilaštva BiH.

Prema navodima optužnice, Pelemiš je u periodu od 9. do 21. jula 1995. godine bio vršilac dužnosti komandanta Prvog bataljona, što je tokom suđenja potvrdio i sam Milan Stanojević, kazavši da je on u tom periodu bio u Bratuncu.

Tokom unakrsnog ispitivanja svjedok Pelemiš je kazao da mu je otac demobilisan u maju 1996., kada je i dobio posao u Opštini Zvornik kao komunalni inspektor, gdje je radio do hapšenja, 2008. godine.

“U Opštini je radio i sa Bošnjacima i sa Srbima, i niko nije imao primjedbe na njegov rad. On je poznat kao normalan čovjek, a ovo suđenje je čista politika i to svi znaju. Neko je morao iz Zvornika da padne, i izgleda da su se na njemu slomila koplja”, rekao je Pelemiš.

Nastavak suđenja zakazan je za 8. novembar 2010. godine, kada će Odbrana drugooptuženog Slavka Perića iznijeti uvodnu riječ.  

D.E.

This post is also available in: English