Članak

Karadžić: Dimni trag na nebu

1. Novembra 2010.00:00
Per Anton Brennskag, bivši vojni posmatrač UN-a, svjedočeći na suđenju Radovanu Karadžiću kazao je da je na osnovu dimnog traga aviobombe koja je pogodila zgradu Televizije u Sarajevu zaključio da je ispaljena s područja Ilidže.

This post is also available in: English

Tokom unakrsnog ispitivanja Per Anton Brennskag se prisjetio kako je ujutro 28. juna 1995. godine, s posmatračkog mjesta nedaleko od zgrade Televizije u Sarajevu, vidio kada je modifikovana aviobomba pogodila taj objekat.

“Prvo sam vidio dim iz projektila i onda sam mogao da slijedim taj dimni rep i vidim odakle je ispaljen projektil. Onda se poslije toga, naravno, čula eksplozija, ali prvo se vidio taj dimni trag”, rekao je svjedok i dodao da je o tom incidentu izvijestio Štab vojnih posmatrača UN-a u Sarajevu.

Brennskag je kazao da je ta aviobomba ispaljena s područja Ilidže, koja je u to vrijeme, kako tvrdi Tužilaštvo, bila pod kontrolom Vojske Republike Srpske (VRS).

Za granatiranje i snajperisanje Sarajeva od 1992. do 1995. godine tereti se Radovan Karadžić, bivši predsjednik Republike Srpske i vrhovni komandant njenih oružanih snaga. U optužnici protiv njega navedeno je 15 incidenata granatiranja Sarajeva, od kojih je trećina, kako smatra Tužilaštvo, izvedena modifikovanim aviobombama s položaja VRS-a.

Karadžić je svjedoku predočio i izvještaj koji je, kako je rekao, sačinio kapetan Thomas Hansen u kojem stoji da je aviobomba tog dana ispaljena s područja pod kontrolom Armije BiH (ABiH).

 

 

“Ne, to nije tačno. Nisam vidio ono što je vidio gospodin Hansen. (…) Nemam saznanja zbog čega je ovako sastavljen izvještaj i nije na meni da komentarišem ovo što stoji. Samo znam šta sam vidio tog dana. (…) Imate moju riječ, ja sam pod zakletvom ovdje i ne znam zbog čega moj izvještaj nije pripojen uz ovaj”, objasnio je svjedok, dodavši da ne zna da li je ABiH imala aviobombe.

Na osnovu dnevnika u kojem je svjedok bilježio pojedine incidente u Sarajevu, Karadžić ga je ispitivao i o onome u Goetheovoj ulici, kada je, kako je Brennskag zabilježio, poginula jedna djevojčica.

 

“To je bio 22. juni 1995. godine. Mi smo obavili istragu u vezi sa udarom u tlo i zabilježili smo da je jedna djevojčica odnesena s lica mjesta jer je bila teško ranjena. Vidio sam je, mislio sam da je ubijena. Kasnije sam saznao da jeste mrtva”, objasnio je svjedok.

Karadžić je svjedoka upitao da li je to bila civilna zona bez vojnih ciljeva ili ne, na što je on odgovorio da u blizini mjesta na koje je pao projektil “nije vidio vojne objekte”.

Svjedok je kazao da u ljeto 1995. godine nije bio upoznat ni da je, kako je objasnio Karadžić, ABiH započela “veliku ofanzivu” u Sarajevu.

“Rekao sam da smo mi u to vrijeme imali velike probleme u obavljanju svog posla unutar Sarajeva. VRS je naše posmatrače zadržavao tako da na toj strani nismo imali niti jednog. Problemi koje smo imali, zbog čega nismo znali šta se dešava unutar grada, bile su i restrikcije koje su nam bile nametnute od ABiH. Na osnovu istraga i onoga što sam vidio, tada su padale modifikovane aviobombe i ubijale civile”, kazao je Brennskag.

Tužilaštvo bi u nastavku suđenja trebalo putem videolinka ispitati još dva svjedoka.

A.A.

This post is also available in: English